Czekolada podwójnie czekoladowa na gorącoSkładniki: 2 szklanki cukru puder 1 szklanka niesłodzonego kakao 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej 1 szczypta pieprzu cayenne 3 szklanki mleka w proszku 1 szklanka mini półsłodkich czekoladek albo płatków czekoladowych pianki marshmallows bita śmietana i cynamon |
Sposób przygotowania: W mikserze z końcówką w postaci noża dosłownie kilka razy mieszamy cukier z kakao. Dodajemy sól oraz skrobię kukurydzianą i ponownie włączamy pulsacyjnie mikser na kilka obrotów. Wsypujemy mleko w proszku i miksujemy przez pół minuty by wszytsko się dokładnie połączyło. Wsypujemy mini czekoladki i mieszamy. Przesypujemy mieszankę czekoladową do szczelnego słoika. Aby przygotować kubek gorącej czekolady nasypujemy 1/3-1/2 kubka mieszanki kakaowej i zalewamy ciepłym mlekiem lub wodą. Mieszamy aż mieszanka się całkowicie rozpuści. Właśnie obchodzimy Czekoladowy weekend który w tym roku prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl. Wszak czekoladę uwielbiam więc postanowiłam uczcić weekend czekoladowy czekoladą na gorąco i to podwójnie czekoladową. Przepis pochodzi z bloga który prowadzi Monica www.theyummylife.com. Czekolada jest przepyszna, mocno cezkoladowa, aromatyczna i taka prawdziwa ;) Możecie górę czekolady udekorować piankami marschmallows lub bitą śmietaną posypaną cynamonem. Albo jak radzi Monica dodać 1/4 łyżeczki czekolady do kubka gorącego kakao. Dodam iż kubek gorącej czekolady jest idelanym lekiem ;) gdy mamy w domu chore dziecko. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne