Czekolada podwójnie czekoladowa na gorąco


Składniki:

2 szklanki cukru puder
1 szklanka niesłodzonego kakao
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
1 szczypta pieprzu cayenne
3 szklanki mleka w proszku
1 szklanka mini półsłodkich czekoladek albo płatków czekoladowych

pianki marshmallows
bita śmietana i cynamon


Sposób przygotowania:

W mikserze z końcówką w postaci noża dosłownie kilka razy mieszamy cukier z kakao.

Dodajemy sól oraz skrobię kukurydzianą i ponownie włączamy pulsacyjnie mikser na kilka obrotów.

Wsypujemy mleko w proszku i miksujemy przez pół minuty by wszytsko się dokładnie połączyło. Wsypujemy mini czekoladki i mieszamy.

Przesypujemy mieszankę czekoladową do szczelnego słoika.

Aby przygotować kubek gorącej czekolady nasypujemy 1/3-1/2 kubka mieszanki kakaowej i zalewamy ciepłym mlekiem lub wodą. Mieszamy aż mieszanka się całkowicie rozpuści.



Właśnie obchodzimy Czekoladowy weekend który w tym roku prowadzi Atinka z bloga www.atinabc.blox.pl.

Wszak czekoladę uwielbiam więc postanowiłam uczcić weekend czekoladowy czekoladą na gorąco i to podwójnie czekoladową. Przepis pochodzi z bloga który prowadzi Monica www.theyummylife.com.

Czekolada jest przepyszna, mocno cezkoladowa, aromatyczna i taka prawdziwa ;)

Możecie górę czekolady udekorować piankami marschmallows lub bitą śmietaną posypaną cynamonem. Albo jak radzi Monica dodać 1/4 łyżeczki czekolady do kubka gorącego kakao.

Dodam iż kubek gorącej czekolady jest idelanym lekiem ;) gdy mamy w domu chore dziecko.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne