Pancakes classic


Składniki:

Pancakes classic 300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g drobnrgo cukru
1 jajko
300 ml mleka
200 g kefiru lub jogurtu
75 g masła rozpuszczonego i ostudzonego


Sposób przygotowania:

W misce łączymy jajko, mleko, kefir lub jogurt i miksujemy.

Dodajemy do masy płynnej przesiewając makę i proszek oraz cukier. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników w gładką masę.

Smażymy na patelni pokrytej odrobiną oleju - ja smażę na ceramicznej. Smażymy na złoto po minucie z każdej strony.

Podajemy z dżemem, konfiturą, nutellą czy owocami i syropem.



Lubię takie powolne poranki gdzie nigdzie nie muszę biec, nie muszę się śpieszyć.
Niestety takie właśnie leniwe są rzadkością bo zawsze gdzieś biegnę, to do szkoły z Synkiem, to na rehabilitację, to załatwić tysiąc nieciepiacych zwłoki spraw, rzeczy które muszą być na wczoraj ;)

Ale gdy już się trafi taki poranek to uwielbiam go celebrować. Robię wtedy pankakes takie zwykłe niezwykłe palcuszki. Stoję w czarnym szlafroku w róże w kuchni i smażę popijając kawę z filiżanki.

A potem siadam w łóżku z Synkiem owijamy się kołdrą i jemy :)
On najczęsciej z nutellą albo cukrem pudrem a ja z dżemem bądź konfiturą. Te były wyśmienite z słodko-gorzkim dżemem cytrynowym z wanilią.

Wiecie tak sobie myślę - każdemu potrzeba powiedzieć sobie stop i cieszyć się z małych codziennnych spraw:)

Przepis pochodzi z nr.1 KUK-BUK'a i jest autorstwa Elizy Mórawskiej.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne