Pancakes classicSkładniki: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g drobnrgo cukru 1 jajko 300 ml mleka 200 g kefiru lub jogurtu 75 g masła rozpuszczonego i ostudzonego |
Sposób przygotowania: W misce łączymy jajko, mleko, kefir lub jogurt i miksujemy. Dodajemy do masy płynnej przesiewając makę i proszek oraz cukier. Miksujemy do całkowitego połączenia się składników w gładką masę. Smażymy na patelni pokrytej odrobiną oleju - ja smażę na ceramicznej. Smażymy na złoto po minucie z każdej strony. Podajemy z dżemem, konfiturą, nutellą czy owocami i syropem. Lubię takie powolne poranki gdzie nigdzie nie muszę biec, nie muszę się śpieszyć. Niestety takie właśnie leniwe są rzadkością bo zawsze gdzieś biegnę, to do szkoły z Synkiem, to na rehabilitację, to załatwić tysiąc nieciepiacych zwłoki spraw, rzeczy które muszą być na wczoraj ;) Ale gdy już się trafi taki poranek to uwielbiam go celebrować. Robię wtedy pankakes takie zwykłe niezwykłe palcuszki. Stoję w czarnym szlafroku w róże w kuchni i smażę popijając kawę z filiżanki. A potem siadam w łóżku z Synkiem owijamy się kołdrą i jemy :) On najczęsciej z nutellą albo cukrem pudrem a ja z dżemem bądź konfiturą. Te były wyśmienite z słodko-gorzkim dżemem cytrynowym z wanilią. Wiecie tak sobie myślę - każdemu potrzeba powiedzieć sobie stop i cieszyć się z małych codziennnych spraw:) Przepis pochodzi z nr.1 KUK-BUK'a i jest autorstwa Elizy Mórawskiej. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne