Paszteciki kornwalijskieSkładniki: 460 g ciasta kruchego www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00... 450 g chudej wołowiny 3 łyżki oleju arachidowego 300 ml wywaru wołowego 1 cebula około 180 g 1 ziemniak około 180 g 1 brukiew około 180g - ja dałam pietruszkę sól świeżo zmielony pieprz 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka |
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w 1,5 cm kostkę. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni i szybko obsmażamy wołowinę. Odlewamy tłuszcz i dodajemy wywar, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zacznie mięknąć. Wywar powinien prawie całkowicie wyparować. Przekładamy mięso do miski do ostygnięcia. Cebulę kroimy w cienkie plasterki a ziemniaka i brukikew w 5 mm kostkę. gotujemy każde warzywo oddzielnie. Studzimy w wodzie w której się gotowwały. Warzywa odcedzamy i łączymy z wołowiną. Gdyby masa była zbyt sucha należy dodać 2-3 łyżki wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ciasto wałkujemy na grubośc 2-3 mm i wycinamy paszteciki - wielkość dostosujcie do własnych upodobań. Na środku każdego kładziemy podłużnie nadzienie i brezgo smarujemy mieszaniną żółtka z mlekiem. Zlepiamy brzegi i układamy na balsze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Nagrzewamy piekarnik do temperetury 180'C. Pieczemy paszteciki przez 25 minut na złoto - w razie potrzeby zwiększamy tempereturę do 200'C przez ostatnie 5 minut. Podajemy na ciepło. Czsami mam ochotę przygotować coś co zajmie mi dużo czasu - robić powoli powtarzające się czynności które zajmują dłonie i człowiek nie myśli ;) Wtedy najczęściej robię pierogi - wiecie lubię lepic pierogi. Paszteciki kornwalijskie robiłam jakiś czas temu gdy za oknem było zielono to była wczesna jesień, ale już nie długo bedzie wiosna i znowu zielono ;) Rewelacyjne kruche ciasto które jest maślane a w środku wołowina z warzywami - pyszne sycące danie które bardzo mi smakowało. Przepis pochodzi z książki Michela Roux'a "Ciasta pikantne i słodkie" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne