Paszteciki kornwalijskie


Składniki:

Paszteciki kornwalijskie 460 g ciasta kruchego
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...

450 g chudej wołowiny
3 łyżki oleju arachidowego
300 ml wywaru wołowego
1 cebula około 180 g
1 ziemniak około 180 g
1 brukiew około 180g - ja dałam pietruszkę
sól
świeżo zmielony pieprz

1 żółtko wymieszane z łyżką mleka


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy w 1,5 cm kostkę. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni i szybko obsmażamy wołowinę.
Odlewamy tłuszcz i dodajemy wywar, gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zacznie mięknąć.
Wywar powinien prawie całkowicie wyparować. Przekładamy mięso do miski do ostygnięcia.

Cebulę kroimy w cienkie plasterki a ziemniaka i brukikew w 5 mm kostkę. gotujemy każde warzywo oddzielnie. Studzimy w wodzie w której się gotowwały.

Warzywa odcedzamy i łączymy z wołowiną. Gdyby masa była zbyt sucha należy dodać 2-3 łyżki wrzątku. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto wałkujemy na grubośc 2-3 mm i wycinamy paszteciki - wielkość dostosujcie do własnych upodobań.

Na środku każdego kładziemy podłużnie nadzienie i brezgo smarujemy mieszaniną żółtka z mlekiem. Zlepiamy brzegi i układamy na balsze wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy żółtkiem i wkładamy do lodówki na około 20 minut.

Nagrzewamy piekarnik do temperetury 180'C. Pieczemy paszteciki przez 25 minut na złoto - w razie potrzeby zwiększamy tempereturę do 200'C przez ostatnie 5 minut.
Podajemy na ciepło.



Czsami mam ochotę przygotować coś co zajmie mi dużo czasu - robić powoli powtarzające się czynności które zajmują dłonie i człowiek nie myśli ;) Wtedy najczęściej robię pierogi - wiecie lubię lepic pierogi.

Paszteciki kornwalijskie robiłam jakiś czas temu gdy za oknem było zielono to była wczesna jesień, ale już nie długo bedzie wiosna i znowu zielono ;)

Rewelacyjne kruche ciasto które jest maślane a w środku wołowina z warzywami - pyszne sycące danie które bardzo mi smakowało.

Przepis pochodzi z książki Michela Roux'a "Ciasta pikantne i słodkie"


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne