Baharat - domowa mieszanka przyprawSkładniki: 3/4 łyżeczki nasion kolendry 3/4 łyżeczki nasion kardamonu 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu |
Sposób przygotowania: W moździerzu tłuczemy kolendrę, kardamon oraz kmin ryzmski - ja robię to po kolei tak mi jest łatwiej. Utłuczone przyprawy wsypujemy do słoiczka i dodajemy pozostałe sypkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy by wszystko się nam połączyło. Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku w zacienionym miejscu. Baharat jest saudyjską przyprawą która nadaje się do kuskusu i bulguru, a także do mięs, ryb, zup i sosów. "III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... jest wspaniałą okazją by zagłębić się w smaki kuchni której nie znałam do tej pory. Postanowiłam przygotować parę mieszanek przyprawowych które wykorzystam później do przygotowania kilku dań. Korzystam z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe). Baharat pachnie kminem rzymskim i cynamonem, danie jakie z nim zrobiłam a niech to pozostanie niespodzianką - bynajmniej do jutra ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne