Baharat - domowa mieszanka przypraw


Składniki:

Baharat - domowa mieszanka przypraw 3/4 łyżeczki nasion kolendry
3/4 łyżeczki nasion kardamonu
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu


Sposób przygotowania:

W moździerzu tłuczemy kolendrę, kardamon oraz kmin ryzmski - ja robię to po kolei tak mi jest łatwiej.

Utłuczone przyprawy wsypujemy do słoiczka i dodajemy pozostałe sypkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy by wszystko się nam połączyło.
Mieszankę przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniczku w zacienionym miejscu.



Baharat jest saudyjską przyprawą która nadaje się do kuskusu i bulguru, a także do mięs, ryb, zup i sosów.

"III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... jest wspaniałą okazją by zagłębić się w smaki kuchni której nie znałam do tej pory.

Postanowiłam przygotować parę mieszanek przyprawowych które wykorzystam później do przygotowania kilku dań.
Korzystam z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe).

Baharat pachnie kminem rzymskim i cynamonem, danie jakie z nim zrobiłam a niech to pozostanie niespodzianką - bynajmniej do jutra ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne