Bezy francuskie o smaku kawowym i kakaowymSkładniki: 4 średnie białka 125 g drobnego cukru 125 g przesianego cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobnej |
Sposób przygotowania: Białka ubijamy w misce aż powstaną niezbyt sztywne wierzchołki. Ciągle ubijając, wsypujemy po trochu cukier i ubijamy pianę jeszcze około 10 minut, aż stanie się gładka i lśniąca. Ma się sztywno trzymać na wyjętej trzepaczce. Posypujemy cukrem pudrem i mieszamy szpatułką. Możecie teraz już formować bezy wtedy będą takie zwykłe równie smaczne. Ale ja postanowiłam zrobić bezy smakowe - podzieliłam masę na dwie części i dodałam do jednej kakao a do drugiej kawę. Rozgrzewamy piekarnik do 110'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje ciasta - ja robiłam to szprycą. Małe bezy pieczemy około 1 i 1/4 godziny a większe 5-10 minut dłużej. Gdy bezy są gotowe wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w nim na kilka godzin do ostygnięcia. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu przez kilka dni. Gdy chcecie zrobić gniazdka bezowe, nałóżcie masę łyżką lub szprycką, tak by porcje miały owalny kształt, około 8x4 cm, a w środku zróbcie wgłębienie spodem mikrej łyżeczki i pieczcie przez 1,5 godziny. Bezy to wspaniały sposób na wykorzystanmie białek które nam pozostają z pieczenia. Bezy francuskie robiłam pierwszy raz i powiem Wam, że są pyszne. Przepis pochodzi z książki Michela Rouxa "Jajka". A bezy upiekłam na małą rocznicę - dzisiaj moja strona kończy pięc lat :) Zaprawszam więc na bezy i kawę :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne