Bezy francuskie o smaku kawowym i kakaowym


Składniki:

Bezy francuskie o smaku kawowym i kakaowym 4 średnie białka
125 g drobnego cukru
125 g przesianego cukru pudru

2 łyżki kakao
2 łyżki kawy rozpuszczalnej drobnej


Sposób przygotowania:

Białka ubijamy w misce aż powstaną niezbyt sztywne wierzchołki.
Ciągle ubijając, wsypujemy po trochu cukier i ubijamy pianę jeszcze około 10 minut, aż stanie się gładka i lśniąca. Ma się sztywno trzymać na wyjętej trzepaczce.
Posypujemy cukrem pudrem i mieszamy szpatułką.

Możecie teraz już formować bezy wtedy będą takie zwykłe równie smaczne.

Ale ja postanowiłam zrobić bezy smakowe - podzieliłam masę na dwie części i dodałam do jednej kakao a do drugiej kawę.

Rozgrzewamy piekarnik do 110'C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy porcje ciasta - ja robiłam to szprycą.

Małe bezy pieczemy około 1 i 1/4 godziny a większe 5-10 minut dłużej. Gdy bezy są gotowe wyłączamy piekarnik i zostawiamy je w nim na kilka godzin do ostygnięcia.

Można je przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu przez kilka dni. Gdy chcecie zrobić gniazdka bezowe, nałóżcie masę łyżką lub szprycką, tak by porcje miały owalny kształt, około 8x4 cm, a w środku zróbcie wgłębienie spodem mikrej łyżeczki i pieczcie przez 1,5 godziny.



Bezy to wspaniały sposób na wykorzystanmie białek które nam pozostają z pieczenia.

Bezy francuskie robiłam pierwszy raz i powiem Wam, że są pyszne. Przepis pochodzi z książki Michela Rouxa "Jajka".

A bezy upiekłam na małą rocznicę - dzisiaj moja strona kończy pięc lat :)

Zaprawszam więc na bezy i kawę :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne