Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebulaSkładniki: 700 g czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy 300 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru muscovado 2 łyżki kremu balsamicznego lub mniej octu - ja dałam krem balsamiczny z cytrynowy szczypta soli |
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krązki bądź półtalarki. Na głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę mieszając od czasu do czasu aż bedzie miękka i zmieni kolor na jaśniejszy. Trwa to kilkanaście minut. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Mieszamy cebulę podczas karmelizacji - gdy bedzie już gotowa bedzie miała kolor burgundu. Przekładamy do czystego słoiczka i szczelnie zakręcić. Po otwarciu przechowujemy karmelizowaną cebulę w lodówce. Możecie także karmelizowaną cebulę zapasteryzować by móc ją przechowywać dłużej. By zrobić karmelizowaną cebulę musiało minąć trochę czasu - czytałam o niej wiele dobrego, przymierzałam się nie raz aż w końcu postanowiłam ją zrobić. Skorzystałam z przepisu Beatki z bloga www.beawkuchni.com... - bo wiem, że przeposy które Beatka zamieszcza są sprawdzone i zawsze gdy korzystam z nich jestem zadowolona. Beatka pisze, że można dodać do niej dodatki smakowe jak tymianek czy przyprawy korzenne, rodzynki. I właśnie zamierzam następnym razem troszkę pobawić się smakami robiąc ta cebulę. Konfitura z czerwonej cebuli jest pyszna, słodka ale czuć nutę wytrwanego wina. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne