Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebula


Składniki:

Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebula 700 g czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
300 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru muscovado
2 łyżki kremu balsamicznego lub mniej octu - ja dałam krem balsamiczny z cytrynowy
szczypta soli


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krązki bądź półtalarki.
Na głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę mieszając od czasu do czasu aż bedzie miękka i zmieni kolor na jaśniejszy. Trwa to kilkanaście minut.

Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Mieszamy cebulę podczas karmelizacji - gdy bedzie już gotowa bedzie miała kolor burgundu.

Przekładamy do czystego słoiczka i szczelnie zakręcić. Po otwarciu przechowujemy karmelizowaną cebulę w lodówce.
Możecie także karmelizowaną cebulę zapasteryzować by móc ją przechowywać dłużej.



By zrobić karmelizowaną cebulę musiało minąć trochę czasu - czytałam o niej wiele dobrego, przymierzałam się nie raz aż w końcu postanowiłam ją zrobić.

Skorzystałam z przepisu Beatki z bloga www.beawkuchni.com... - bo wiem, że przeposy które Beatka zamieszcza są sprawdzone i zawsze gdy korzystam z nich jestem zadowolona.

Beatka pisze, że można dodać do niej dodatki smakowe jak tymianek czy przyprawy korzenne, rodzynki. I właśnie zamierzam następnym razem troszkę pobawić się smakami robiąc ta cebulę.

Konfitura z czerwonej cebuli jest pyszna, słodka ale czuć nutę wytrwanego wina. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne