Kahlua - likier kawowy z nutką wanilii


Składniki:

1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka wrzącej wody
1 szklanka brązowego cukru demerara
1 szklanka białego cukru
1,5 szklanki wódki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii - dałam laskę


Sposób przygotowania:

Wsypujemy kawę do dużej miski i zalewamy wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się kawy. Dodajemy oba cukry i ponownie mieszamy - cukier na się prawie całkowicie rozpuścić.

Wlewamy wódkę, mieszamy, laskę wanilii rozcinamy na pół i wydłubujemy nasionka które dodajemy razem ze strąkiem do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na około dwa tygodnie. Mieszamy co kilka dni.

Po tym czasie przecedzamy kahlue do butelki - może stać od 6-8 miesięcy, ale uwieżcie mi nie wytrzyma tyle ;)
Z podanej porcji wychodzi około litr likieru.



Są takie akcje kulinarne w których biorę zawsze udział - lubię je, darzę sentymentem gdyż kojarzą mi się z moimi początkami działalności w sieci gdy nie bardzo wiedziałam na czym to wszytsko polega ;)
Zapadły mi w pamięci i pamiętam o nich.

Taką akcja między innymi jest "Waniliowy weekend IV" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...

Na pierwszy dzień akcji przygotowałam kawowy likier kahlua - piłam go kiedyś i bardzo mi posmakował.
Gdy u Weronici z bloga www.veronicascornucopia.com... zobaczyłam przepis na domową jego wersję musiałam go zrobić.

Weronica proponuje jeszcze dodać 1/8 szklanki likieru toffi - ja nie miałam więc nie dodałam.

Kahlua wyszła pyszna - pachnie obłędnie wanilią i kawą. Musiałam się bardzo powstrzymywać by jej nie podpijać podczas maceracji.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne