Kahlua - likier kawowy z nutką waniliiSkładniki: 1/3 szklanki kawy rozpuszczalnej 1 szklanka wrzącej wody 1 szklanka brązowego cukru demerara 1 szklanka białego cukru 1,5 szklanki wódki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii - dałam laskę |
Sposób przygotowania: Wsypujemy kawę do dużej miski i zalewamy wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się kawy. Dodajemy oba cukry i ponownie mieszamy - cukier na się prawie całkowicie rozpuścić. Wlewamy wódkę, mieszamy, laskę wanilii rozcinamy na pół i wydłubujemy nasionka które dodajemy razem ze strąkiem do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na około dwa tygodnie. Mieszamy co kilka dni. Po tym czasie przecedzamy kahlue do butelki - może stać od 6-8 miesięcy, ale uwieżcie mi nie wytrzyma tyle ;) Z podanej porcji wychodzi około litr likieru. Są takie akcje kulinarne w których biorę zawsze udział - lubię je, darzę sentymentem gdyż kojarzą mi się z moimi początkami działalności w sieci gdy nie bardzo wiedziałam na czym to wszytsko polega ;) Zapadły mi w pamięci i pamiętam o nich. Taką akcja między innymi jest "Waniliowy weekend IV" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com... Na pierwszy dzień akcji przygotowałam kawowy likier kahlua - piłam go kiedyś i bardzo mi posmakował. Gdy u Weronici z bloga www.veronicascornucopia.com... zobaczyłam przepis na domową jego wersję musiałam go zrobić. Weronica proponuje jeszcze dodać 1/8 szklanki likieru toffi - ja nie miałam więc nie dodałam. Kahlua wyszła pyszna - pachnie obłędnie wanilią i kawą. Musiałam się bardzo powstrzymywać by jej nie podpijać podczas maceracji. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne