Kokosowy likier z białej czekoladySkładniki: 450 ml mleka kokosowego 100 g białej czekolady 50 g cukru waniliowego z naturalną wanilią 200 ml wódki |
Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę - ja zawsze łamię ją i zostawiam nie dotykając jej aż się rozpuści. Dodajemy cukier i mieszamy. W drugim garnuszku lekko podgrzewamy mleko kokosowe - podgrzewam je po to by czekolada się nie ścieła pod wpływem zbyt szybkiej zmiany temperatury. Wlewamy mleko do roztopionej czekolady i mieszamy aż cukier się rozpuści. Trwa to 3-5 minuty. Zdejmujemy mieszankę kokosową z kapieli wodnej i lekko studzimy. Wlewamy wódkę i całość dokładnie mieszamy. Przelewamy do butelki i zimny likier wkładamy do lodówki. Dzisiaj kolejna moja propozycja na pyszny domowy likier - mam jeszcze jeden różnie pyszny w zanadrzu ;). Połączenie kokosu i białej czekolady jak dla mnie to idealny duet. Robiąc ten likier wzorowałam się na świątecznym likierze piernikowo-czekoladowym. Kokosowy likier z białej czekolady pod wpływem zimna mocno gęstnieje - co widać na zdjęciu w kieliszku utworzył taki zgrabny kopczyk ;). Jest pyszny z cudownymi ziarenkami wanilii - przed nalaniem musi jednak chwilkę postać w temperaturze pokojowej by był bardziej płynny. A dodam jeszcze tak na zachętę ;) iż jest wyśmienity jako polewa do lodów ;) To moja druga propozycja w ramach akcji "Waniliowy weekend IV" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne