Kokosowy likier z białej czekolady


Składniki:

450 ml mleka kokosowego
100 g białej czekolady
50 g cukru waniliowego z naturalną wanilią
200 ml wódki


Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę - ja zawsze łamię ją i zostawiam nie dotykając jej aż się rozpuści.

Dodajemy cukier i mieszamy. W drugim garnuszku lekko podgrzewamy mleko kokosowe - podgrzewam je po to by czekolada się nie ścieła pod wpływem zbyt szybkiej zmiany temperatury.

Wlewamy mleko do roztopionej czekolady i mieszamy aż cukier się rozpuści. Trwa to 3-5 minuty.

Zdejmujemy mieszankę kokosową z kapieli wodnej i lekko studzimy. Wlewamy wódkę i całość dokładnie mieszamy.

Przelewamy do butelki i zimny likier wkładamy do lodówki.



Dzisiaj kolejna moja propozycja na pyszny domowy likier - mam jeszcze jeden różnie pyszny w zanadrzu ;).

Połączenie kokosu i białej czekolady jak dla mnie to idealny duet.
Robiąc ten likier wzorowałam się na świątecznym likierze piernikowo-czekoladowym.

Kokosowy likier z białej czekolady pod wpływem zimna mocno gęstnieje - co widać na zdjęciu w kieliszku utworzył taki zgrabny kopczyk ;).

Jest pyszny z cudownymi ziarenkami wanilii - przed nalaniem musi jednak chwilkę postać w temperaturze pokojowej by był bardziej płynny.

A dodam jeszcze tak na zachętę ;) iż jest wyśmienity jako polewa do lodów ;)

To moja druga propozycja w ramach akcji "Waniliowy weekend IV" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne