Wiosenna granola mega zdrowaSkładniki: Syrop: 200 ml soku pomarańczowego 50 g miodu lawendowego 50 g cukru brązowego demerara 2 łyżki ekstraktu waniliowego 2 łyżki soku z dzikiej róży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonego imbiru 1,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli po 100 g płatków owisianych, jęczmiennych, orkiszowych i żytnich 3 łyżki orzechów włoskich 10 orzechów brazylijskich 2 łyżki suszonej dynii 4 łyżki ziaren słonecznika 6 łyżek suszonej żurawiny 4 łyżki rodzynek 5 suszonych moreli 2 suszone gruszki 6 kostek suszonego ananasa 5 suszonych daktyli 3 suszone figi 2 łyżki suszonych jagód po 2 łyżki białego i czarnego sezamu 75 g granulowanych otrąb z truskawką 125 g płatków pszennych z pełnego ziarna pszenicy bez cukru |
Sposób przygotowania: W misce łączymy płatki - za wyjątkiem pszennych z pełnego przemiału i otrąb granulowanych. Dodajemy posiekane orzechy i suszone owoce - ja pokroiłam je na takie średniej wielkości kawałki by je czuć podczas jedzenia. Wsypujemy sezam, dynię, słonecznik, żurawinę, rodzynki i jagody. Całość mieszamy. W granuszku podgrzewamy wszytskie składniki syropu by się połączyły a cukier rozpuścił. Ciepłą mieszanką zalewamy płatki i dokładnie mieszamy by syrop pokrył ją w miarę równomiernie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy granolę. Najlepiej by jej warstwa była jak najcieńsza. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez około 40-45 minut kilka razy dobrze ją mieszając. Po wyjęciu dodajemy otręby granulowane i płatki pszenne - mieszamy i studzimy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku i jemy z mlekiem czy jogurtem. Uwielbiam domową granolę. Muszę zawsze mieć ją w szafce - podjadam ją na sucho gdy przychodzi mi ochota na coś słodkiego ;) Najczęściej jednak jadam ją z mlekiem bądź jogurtem z dodatkiem jakiegoś owocu. Tym razem przygotowałam granolę wiosenną - pozwoliłam tak sobie ją nazwać gdyż zawiera same zdrowe produkty i teraz gdy wiosna tuż tuż są one mam potrzebne aby odgonić przesilenie czy mały spadek formy ;) To także ostatnia moja propozycja w ramach akcji "Waniliowy weekend IV" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne