Konfitura z kiwi z cytrusową nutką


Składniki:

1100 g kiwi
250-300 g cukru
1 cytryna
1 galaretka o smaku kiwi


Sposób przygotowania:

Owoce obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki.
Cytrynę dobrze sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok do owoców. Zasypujemy całośc 100 g cukru i odstawiamy na całą noc.

Następnego dnia gotujemy 20 minut i odstawiamy na 24 godziny.
Dodajemy cukier do smaku - ja w sumie dałam 300 g - i ponownie gotujemy.
Do goracej konfitury wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.

Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakrecamy i odstawiamy na zakretkach by ostygła.

Z podanej porcji wyszły mi cztery słoiczki po 200 ml.



- Grasz w zielone ?
- Gram :)

- Masz zielone ?
- Mam :) pyszną konfiturę z kiwi.

Kolor zielony jest kolorem Dnią Św. Patryka ale także przewodnim kolorem akcji Gosi vel Pinkcake "Zielono mi...4" która z pasją prowadzi bloga www.pinkcake.blox.pl.

To druga obok "Klubu kwiatożerców" akcja organizowana przez Gosię w której zawsze stram się brać udział :)

A teraz o konfiturze - kilka prostych składników trochę naszego czasu i mamy pyszną konfiturę z czarnymi kropeczkami które dodają jej uroku.

Jest lekko kawaśna ale i słodka za jednym razem - dodałam galaretki tak do pomarańczowego dżemu z dyni, by nie dodawać już pektyny.

Zajadałam ją na kanapeczce domowego chlebka z porawdziwym masłem i białym serem - pyszne śniadanie :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne