Konfitura z kiwi z cytrusową nutkąSkładniki: 1100 g kiwi 250-300 g cukru 1 cytryna 1 galaretka o smaku kiwi |
Sposób przygotowania: Owoce obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki. Cytrynę dobrze sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok do owoców. Zasypujemy całośc 100 g cukru i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy 20 minut i odstawiamy na 24 godziny. Dodajemy cukier do smaku - ja w sumie dałam 300 g - i ponownie gotujemy. Do goracej konfitury wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Gorącą konfiturę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakrecamy i odstawiamy na zakretkach by ostygła. Z podanej porcji wyszły mi cztery słoiczki po 200 ml. - Grasz w zielone ? - Gram :) - Masz zielone ? - Mam :) pyszną konfiturę z kiwi. Kolor zielony jest kolorem Dnią Św. Patryka ale także przewodnim kolorem akcji Gosi vel Pinkcake "Zielono mi...4" która z pasją prowadzi bloga www.pinkcake.blox.pl. To druga obok "Klubu kwiatożerców" akcja organizowana przez Gosię w której zawsze stram się brać udział :) A teraz o konfiturze - kilka prostych składników trochę naszego czasu i mamy pyszną konfiturę z czarnymi kropeczkami które dodają jej uroku. Jest lekko kawaśna ale i słodka za jednym razem - dodałam galaretki tak do pomarańczowego dżemu z dyni, by nie dodawać już pektyny. Zajadałam ją na kanapeczce domowego chlebka z porawdziwym masłem i białym serem - pyszne śniadanie :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne