Przyprawa ras-el-hanout


Składniki:

Przyprawa ras-el-hanout 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki nasion kardamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki mielonych gożdżików
1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowca
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 łyżeczki suszonych płatków róży


Sposób przygotowania:

W możdzierzu ucieramy - kolendrę, nasiona kardamonu, kmin rzymski, koper włoski oraz płatki róży. Ja każdą z przypraw ucierałam osobno bo tak mi było łatwiej.

Przesypujemy utarte przyprawy do miseczki i dodajemy pozostałe. Całość dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Przesypujemy do szczelengo słoiczka.



" Mieszanka właściciela ziemskiego" tak w tłumaczeniu brzmi nazwa tej ostrej północnoafrykańskiej przyprawy stosowanej do dań tajine i mięsnych.

Właśnie trwa "III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... a ta przyprawa jest moją kolejną propozycją którą przygotowałam w ramach wspólnego arabskiego gotowania.

Mam w swojej kuchni gotową mieszankę ras-el-hanout i tak się właśnie zastanawiam, że ta którą sama zrobiłam pachnie dużo, dużo lepiej.

Musicie przyznać iż składniki ras-el-hanout prezentują się bajecznie - są kolorowe i takie optymistyczne :)

Robiąc ją korzystałam z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe).


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne