Przyprawa ras-el-hanoutSkładniki: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonych gożdżików 1/2 łyżeczki kwiatu muszkatołowca 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 2 łyżeczki suszonych płatków róży |
Sposób przygotowania: W możdzierzu ucieramy - kolendrę, nasiona kardamonu, kmin rzymski, koper włoski oraz płatki róży. Ja każdą z przypraw ucierałam osobno bo tak mi było łatwiej. Przesypujemy utarte przyprawy do miseczki i dodajemy pozostałe. Całość dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Przesypujemy do szczelengo słoiczka. " Mieszanka właściciela ziemskiego" tak w tłumaczeniu brzmi nazwa tej ostrej północnoafrykańskiej przyprawy stosowanej do dań tajine i mięsnych. Właśnie trwa "III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... a ta przyprawa jest moją kolejną propozycją którą przygotowałam w ramach wspólnego arabskiego gotowania. Mam w swojej kuchni gotową mieszankę ras-el-hanout i tak się właśnie zastanawiam, że ta którą sama zrobiłam pachnie dużo, dużo lepiej. Musicie przyznać iż składniki ras-el-hanout prezentują się bajecznie - są kolorowe i takie optymistyczne :) Robiąc ją korzystałam z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe). [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne