Arabskie różki z farszem z kurczaka


Składniki:

Farsz:
100 g filetów z kurczaka
2 szalotki
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
2 łyżki siekanej natki
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
sól
25 g pestek pini

Ciasto:
10 g drożdży świeżych
125 ml wody
250 g mąki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Mięso płuczemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika.

Drożdże rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Dodajemy mąkę, oliwę, cukier oraz sól. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut aby wyrosło.

Kolendrę oraz kumin utłuc w moździerzu i dokładnie wyrabiamy z musztardą, skórką cytrynową, natką pietruszki, pieprzem oraz mięsem.
Dodajemy pokrojoną drobno szalotkę oraz orzeszki pini. Całość dokładnie wyrabiamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200'C. - przy termoobiegu do 180'C.

Ciasto wałkujemy na blacie opruszonym mąką i wycianmy z niego dziewięc kwadratów o boku około 7 cm.

Na środku każdego układamy po łyżce farszu i składamy na pół, formując trójkąty a następnie zlepiamy brzegi.

Różki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut na środkowej półce piekarnika.



Czasami mam tak, że jakaś potrawa za mną chodzi jakiś czas ;) nim ją zrobię - niby chcę ją zrobić ale nie do końca jestem przekonana.

Tak było z tymi różkami z kurczakiem zobaczyłam je w książce i zaznaczyłam do zrobienia ale no właśnie musiało to wszystko nabrać mocy prawnej jak to się mówi :D.

I teraz już wiem, że nie potrzebnie zwlekałam - różki są bardzo dobre, delikane mięsko z kurczaka otoczone orzeszkami, lekko ostre i świeże dzięki skórce z cytryny i natce pietruszki.

Mi osobiście bardzo smakowały ale mój Synuś niezbyt je polubił ;) ale jednego zjadł by nie robić Mamie przykrości ;)

Różki z farszem z kurczaka dodaję do akcji "III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com.

Robiąc je korzystałam z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe).



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne