Arabskie różki z farszem z kurczakaSkładniki: Farsz: 100 g filetów z kurczaka 2 szalotki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki tartej skórki cytrynowej 2 łyżki siekanej natki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól 25 g pestek pini Ciasto: 10 g drożdży świeżych 125 ml wody 250 g mąki 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli |
Sposób przygotowania: Mięso płuczemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Drożdże rozpuszczamy w 125 ml letniej wody. Dodajemy mąkę, oliwę, cukier oraz sól. Wyrabiamy całość na gładkie ciasto, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut aby wyrosło. Kolendrę oraz kumin utłuc w moździerzu i dokładnie wyrabiamy z musztardą, skórką cytrynową, natką pietruszki, pieprzem oraz mięsem. Dodajemy pokrojoną drobno szalotkę oraz orzeszki pini. Całość dokładnie wyrabiamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200'C. - przy termoobiegu do 180'C. Ciasto wałkujemy na blacie opruszonym mąką i wycianmy z niego dziewięc kwadratów o boku około 7 cm. Na środku każdego układamy po łyżce farszu i składamy na pół, formując trójkąty a następnie zlepiamy brzegi. Różki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut na środkowej półce piekarnika. Czasami mam tak, że jakaś potrawa za mną chodzi jakiś czas ;) nim ją zrobię - niby chcę ją zrobić ale nie do końca jestem przekonana. Tak było z tymi różkami z kurczakiem zobaczyłam je w książce i zaznaczyłam do zrobienia ale no właśnie musiało to wszystko nabrać mocy prawnej jak to się mówi :D. I teraz już wiem, że nie potrzebnie zwlekałam - różki są bardzo dobre, delikane mięsko z kurczaka otoczone orzeszkami, lekko ostre i świeże dzięki skórce z cytryny i natce pietruszki. Mi osobiście bardzo smakowały ale mój Synuś niezbyt je polubił ;) ale jednego zjadł by nie robić Mamie przykrości ;) Różki z farszem z kurczaka dodaję do akcji "III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com. Robiąc je korzystałam z książki "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe). [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne