Zupa z kurczaka z cieciorką, kuskusem i szafranemSkładniki: ![]() 1 pomidor 200 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek - u mnie udka 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy ras-el-hanout 1/4 łyżeczki szafranu 3 ziemniaki 1 mała cukinia 2 marchewki 125 g gotowanej cieciorki sól, pieprz 100g kuskusu - u mie kuskus wymieszany z bulgurem pół na pół 1 łyżeczka masła cząstki cytryny |
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamya mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku około 2cm. W garnku rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej mięso. Dodajemy cebulę oraz pomidora, cynamon, ras-el-hanout, szafran oraz gorący bulion. Przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy na małym ogniu około 25 minut. W tym czasie ziemniaki, cukinię oraz marchew obieramy, kroimy w kostkę i razem z cieciorką dodajemy do zupy. Całość solimy i pieprzymy, gotujemy przez 15 minut do miękkości ziemniaków. Zagotowujemy 150 ml wody, solimy ją i zalewamy kuskus. Dodajemy reszte oliwy, nakrywamy i zostawiamy do spęcznienia na 5 minut. Przed podaniem dodajemy łyżeczkę masła. Nalewamy zupę do miseczek, osobno podajemy kuskus i cząstki cytryn. Zaplanowałam sobie zrobienie tej zupy jakiś czas temu znaczy zaznaczyłam w książce "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe) jako jeden z kilku przepiosów które chciałabym wypróbować. To był debiut także z innego powodu - pierwszy raz w swojej kuchni użyłam jakże szlachetnej przyprawy jaką jest szafran. Strasznie byłam ciekawa jego smaku, zapachu i w końcu go kupiłam. Wiecie co to była miłość od pierwszego powąchania - niczym zahipnotyzowana ciągle otwierałam fiolkę i wąchałam wrecz się upajałam zapachem. Zapach hmm jakby go tu opisać - mistyczny, czarodziejski z nutą tajemniczości ;) Jego aromat obudził moją ciekawość jeszcze bardziej bo skoro tak pachnie to jakże będzie smakował ? I teraz już wiem, że szafran uwielbiam. Zupa była rewelacyjna, połączenie warzyw, mięsa i cieciorki a wszystko doprawione orientalnymi przyprawami tworzy euphorię smaków. Ta algierska zupa jest moją prpozycją w ramach akcji III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne