Zupa z kurczaka z cieciorką, kuskusem i szafranem


Składniki:

1 cebula
1 pomidor
200 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek - u mnie udka
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki przyprawy ras-el-hanout
1/4 łyżeczki szafranu
3 ziemniaki
1 mała cukinia
2 marchewki
125 g gotowanej cieciorki
sól, pieprz

100g kuskusu - u mie kuskus wymieszany z bulgurem pół na pół
1 łyżeczka masła

cząstki cytryny


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamya mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku około 2cm.

W garnku rozgrzewamy 1/2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej mięso. Dodajemy cebulę oraz pomidora, cynamon, ras-el-hanout, szafran oraz gorący bulion.
Przykrywamy garnek pokrywka i gotujemy na małym ogniu około 25 minut.

W tym czasie ziemniaki, cukinię oraz marchew obieramy, kroimy w kostkę i razem z cieciorką dodajemy do zupy. Całość solimy i pieprzymy, gotujemy przez 15 minut do miękkości ziemniaków.

Zagotowujemy 150 ml wody, solimy ją i zalewamy kuskus. Dodajemy reszte oliwy, nakrywamy i zostawiamy do spęcznienia na 5 minut. Przed podaniem dodajemy łyżeczkę masła.

Nalewamy zupę do miseczek, osobno podajemy kuskus i cząstki cytryn.



Zaplanowałam sobie zrobienie tej zupy jakiś czas temu znaczy zaznaczyłam w książce "Kuchnia orientalna - przepisy na mezze, tajine i wiele innych" (autorstwa: E.Dopp, Ch.Willrich, J. Rebbe) jako jeden z kilku przepiosów które chciałabym wypróbować.

To był debiut także z innego powodu - pierwszy raz w swojej kuchni użyłam jakże szlachetnej przyprawy jaką jest szafran.

Strasznie byłam ciekawa jego smaku, zapachu i w końcu go kupiłam.
Wiecie co to była miłość od pierwszego powąchania - niczym zahipnotyzowana ciągle otwierałam fiolkę i wąchałam wrecz się upajałam zapachem.

Zapach hmm jakby go tu opisać - mistyczny, czarodziejski z nutą tajemniczości ;)

Jego aromat obudził moją ciekawość jeszcze bardziej bo skoro tak pachnie to jakże będzie smakował ?

I teraz już wiem, że szafran uwielbiam.
Zupa była rewelacyjna, połączenie warzyw, mięsa i cieciorki a wszystko doprawione orientalnymi przyprawami tworzy euphorię smaków.

Ta algierska zupa jest moją prpozycją w ramach akcji III Festwiwal Kuchni Arabskiej" który prowadzi Malwinka z bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne