Klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę


Składniki:

800 g mięsa mielonego - ja użyłam mielonej łopatki
2 łyżki przyprawy basilicata
2 łyżki przyprawy kalabria
1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
2 czubate łyżki przyprawy do bruschetty
1,5 łyżeczki soli z chili
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka domowej vegety
2 łyżki bułki tartej
1 jajko

14 suszonych pomidorów - ja mam swoje suszone i są one takie twarde
3 jajka ugotowane na twardo



Sposób przygotowania:

W misce łączymy mięso z wszystkimi przyprawami, dobrze wyrabiamy i dodajemy suszone pomidory pocięte nożyczkami na paseczki a następnie mięso odstawiamy na 24 godziny.

Dodajemy bułkę tartą oraz jajko i wyrabiamy dokładnie masę.
Małą keksówkę o wymiarach 85x175 mm smarujemy oliwą i nakładamy połowę mięsa.

Po środku robimy wgłębienie i układamy w nim całe jajka ugotowane na twardo jedno za drugim. Przykrywamy pozostałym mięsem zalepiając dziurki ale nie ściskając za bardzo mięsa.
Górę klopsa posypujemy słodką wędzoną papryką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'c i pieczemy około godziny - upieczony klops lekko odstaje od ścianerk keksówki i po nakłóciu wypływa z niego czysty płyn.

Upieczony klops wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce - ja odlałam z niej wytopiony tłuszcz. Zimny wkładamy do lodówki by nam dobrze stężał.



Witajcie po Świętach ;) Pora podzielić się z Wami przepisami które gościły na moim stole wielkanocnym i tak posmakowały, że będą stałymi gośćmi podczas Wielkanocy.

Pierwszy bedzie klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę. Pierwszy raz robiłam klopsa i sama skomponowałam przyprawy jkaie do niego dodam - od razu wiedziałam, że bedzie z jakiem i suszonymi pomidorami.

A skoro suszone pomidory to Włochy i już wiedziałam, że będą to włoskie smaki.

Klops wyszedł przepyszny, pachnący ziołami, dymem z wędzonej papryki, lekko przypieczony - rewelacyjny z porzeczkowym chrzanem czy żurawiną.

Klops z jakiem i suszonymi pomidorami zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne