Pychotka zwana Panią WalewskąSkładniki: ![]() 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła lub margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 225 g dżemu z czarnej porzeczki - dałam galaretkę porzeczkową 60 płatków migdałowych Masa: 1 szklanka mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1,5 łyżki cukru 16 g cukru migdałowego - dałam cukier puder migdałowy 100 g masła kilka kropel aromatu migdałowego - dałam 2 łyżki amaretto |
Sposób przygotowania: Składniki kruchego ciasta zagniatamy na stolnicy, wyrabiamy krótko i formujemy w kulę. Dzielimy na dwie części. Wykładamy blaszki o wymiarach 210x210 mm papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim blaszki. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 10 minut. W tym czaesie ubiajmy bezę. Białka ubijamy na sztywna pianę a następnie stopniowo i powoli dodajemy cukier. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika kruche ciasto, rozsmarowujemy na każdym po połowie galaretki z czarnej porzeczki, na nią kładziemy po połowie bezy i każde ciasto posypujemy połową migdałów. Wkładamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 170'C i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu ja zostawiłam tak na 15 minut placki w otwartym piekarniku a następnie wyjęłam i ostudziłam. Zagotowujemy pół szkalnki mleka z cukrami. Miksujemy pół szkalnki z żółtkiem i mąką, dodajemy do gotującego sie mleka, zagotować. Budyń studzimy, przykrytą pokrywką. Masło ucieramy na puch - ja ucierałam mase w makutrze - i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Masa ma być puszysta. Na sam koniec dolewamy amaretto. Masą wykładamy na jeden z placków, nakrywamy ją drugim i lekko dociskamy uważając by nie połamać bezy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Ile ja się nasłuchałam o boskim smaku pychotki tak tak nasłuchałam bo sama nigdy jej nie jadłam. Wielkanoc byłą okazją by upiec to ciasto skorzystałam z przepisu Dorotki z bloga www.mojewypieki.com. Zawsze udaję się do Dorotki gdy chcę zrobić coś nowego i ona akurat ma to na swoim blogu - Dorotka to gwarancja udachych wypieków, wiem to gdyż już nie raz korzystałam z Jej przepisów. Pychotka w pełni zasługuje na swoją nazwę :).Kruche cieniutkie placki, beza z chrupiącymi migdałami, migdałowy krem budyniowy a całość przełamana smakiem czarnych porzeczek by nie było za mdło, za słodko a wybornie i pysznie. Placki możecie upiec dzień wcześniej a później tylko przełożyć je kremem migdałowym - ja tak zrobiłam by nie mieć za dużo pracy jendego dnia ;). Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji jaką podała Dorotka która piekła je na blaszcze 260x350mm. Pychotkę zwaną Panią Walewską zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne