Ciasto 3 bitSkładniki: 3 paczki herbatników - takie po 100 g 300 g kajmaku 1,5 szklanki mleka 1/4 szklanki plus dwie łyżki cukru waniliowego ( w całej porcji ma być 3/4 szkalnki) - dałam cukier waniliowy domowy z naturalną wanilią 63 g masła 2 łyżki mąki pszennej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 g śmietanki 36% albo 30% i zagęstnik do śmietany 1 łyżka cukru pudru 50 g gorzkiej czekolady |
Sposób przygotowania: Blaszkę o wymiarach 210x210 wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Dzieciom wychodzi to bardzo sprytnie ;) W garnuszku podgrzewamy kajmak - ja następnym razem pogotuję go dłużej by był bardziej stały a nie płynny;). Wykładamy go na spód z herbatników. Przykrywamy warstwę kajmaku herbatnikami. Gotujemy szkalnkę mleka z cukrem i masłem. Pół szklanki mleka roztrzepujemy z jajkami i mąkami. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy 2 minuty cały czas dość szybko mieszając by nie powstawały grudki. Gorący budyń wylewamy na warst herbatników i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Studzimy ciasto, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12-16 godzin. Chodzi o to by herbatniki w cieście zmiękły. Ubiajmy śmietanę kremówkę na sztywnododając pod koniec cukier. Wykładamy na ciasto i całość posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. 3 bit to kolejne ciasto które zawładnęło moimi kubkami smakowymi podczas tegorocznej Wielkanocy. Bardzo ale to bardzo posmakowało też mojemu Synusiowi. Połączenie karmelu, budyniu i bitej śmietany daje extazę smakową - nie wiem czy pamiętacie ale ja uwielbiam karmel pod każdą postacią :) Ciasto 3 bit piekłam wg. przepisu Dorotki z bloga www.mojewypieki.com. Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji jaką podała Dorotka która piekła je na blaszcze 260x350mm. Ciasto 3 bit zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne