Ciasto 3 bit


Składniki:

Ciasto 3 bit 3 paczki herbatników - takie po 100 g
300 g kajmaku
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki plus dwie łyżki cukru waniliowego ( w całej porcji ma być 3/4 szkalnki) - dałam cukier waniliowy domowy z naturalną wanilią
63 g masła
2 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka

300 g śmietanki 36% albo 30% i zagęstnik do śmietany
1 łyżka cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

Blaszkę o wymiarach 210x210 wykładamy papierem do pieczenia i układamy warstwę herbatników. Dzieciom wychodzi to bardzo sprytnie ;)

W garnuszku podgrzewamy kajmak - ja następnym razem pogotuję go dłużej by był bardziej stały a nie płynny;). Wykładamy go na spód z herbatników.
Przykrywamy warstwę kajmaku herbatnikami.

Gotujemy szkalnkę mleka z cukrem i masłem. Pół szklanki mleka roztrzepujemy z jajkami i mąkami. Wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy 2 minuty cały czas dość szybko mieszając by nie powstawały grudki.

Gorący budyń wylewamy na warst herbatników i rozprowadzamy równomiernie. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Studzimy ciasto, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na 12-16 godzin. Chodzi o to by herbatniki w cieście zmiękły.

Ubiajmy śmietanę kremówkę na sztywnododając pod koniec cukier. Wykładamy na ciasto i całość posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą.



3 bit to kolejne ciasto które zawładnęło moimi kubkami smakowymi podczas tegorocznej Wielkanocy. Bardzo ale to bardzo posmakowało też mojemu Synusiowi.

Połączenie karmelu, budyniu i bitej śmietany daje extazę smakową - nie wiem czy pamiętacie ale ja uwielbiam karmel pod każdą postacią :)

Ciasto 3 bit piekłam wg. przepisu Dorotki z bloga www.mojewypieki.com. Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji jaką podała Dorotka która piekła je na blaszcze 260x350mm.

Ciasto 3 bit zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne