Jogurtowe babeczki z cytrynową nutką


Składniki:

125 g naturalnego jogurtu
75 g roztopionego masła
2 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
125 g drobnego cukru do wypieków

sok z cytryny i cukier puder na lukier


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misece łaczymy jogurt z przestudzonym masłem. Dodajemy jajka oraz skórkę z cytryny i całość roztrzepujemy.

Przesiewamy do mokrych składników mąkę z sodą, dodajemy sól i cukier. Mieszamy ( ja robię to zazwyczaj taką trzepaczką która ma kształt "brody" jaką rysują dzieci ;) )tylko do połączenia się składników. Masa ma być gładka.

Foremki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Łyżką nalewamy ciasto do 3/4 ich wysokości - do tej czynności można zatrudnić dzieci. Mój Synuś z wielką radością nakładał ciasto do foremek - musiały to być króliczki i babeczki.

Pieczemy babeczki w te,mperaturze 170'C przez około 25 minut - wbity patyczek ma być suchy.

Studzimy i pokrywamy babeczki lukrem - ja lukier podzieliłam na pół i zabarwiłam spożywczymy barwnikami w żelu.



Te babeczki powstały na specjale życzenie mojego Synka - Mamo upieczmy na Wielkanoc króliczki. Upiekliśmy ale niestety zjedliśmy je jako pierwsze :D i to takie bez lukru ;)

Babeczki wyszły pyszne, mięciutkie i pachnące obłędnie cytryną. Wiemy już, że bedziemy je piekli nie tylko z okazji Wielkanocy a to z sokiem limonkowym czy pomarańczowym:)

Przepis pochodzi od Dorotki z bloga www.mojewypieki.com... - w sumie na moim tegorocznym stole gościły słodkości pieczone tylko wg. przepisów Dorotki i powiem Wam to były pyszne ciasta.

Jogurtowe babeczki z cytrynową nutką zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne