Scones


Składniki:

Scones 500 g m±ki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki winianu potasu - ja dałam proszek do pieczenia gdyż winian i tak wchodzi w jego skład
2 łyżeczki drobnego cukru
50 g niesolonego masła
25 g miękkiej margaryny ro¶linnej
300 ml ma¶lanki

1 jajko rozkłócone go smarowania scones


Sposób przygotowania:

Nagrzewamy piekarnik do 220'C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

W dużej misce ł±czymy ze sob± m±kę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia.
Dodajemy masło i margarynę. Rozcieramy dłońmi by powstał tzw. "mokry piasek".
Wlewamy ma¶lankę i mieszamy by składniki się poł±czyły.

Stolnicę wyspujemy m±k±, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Następnie dłońmi rozpłaszczamy ciasto na owal o grubo¶ci około 3-4 cm. Foremk± o ¶rednicy 50 mm wycianmy ciasteczka.

Układamy na balszcze i smarujemy jajkiem - tutaj pomocny okazał się mój Synu¶, ja wycinałam a On smarował scones jajkiem.

Pieczemy około 12 minut - aż się zrumieni± od góry i będ± wydawały taki dĽwięk gdy je postukamy jak upieczony chleb.

Lekko studzimy i podajemy z masłem albo gęst± ¶mietan± oraz konfitur± lub dżemem.


Wczoraj odbieraj±c Synka z basenu założyłam neonow± zielon± bluzeczkę i fioletowy sweterek a mamy które mnie zobaczyły powiedziały:
- O jak wiosennie :) Ładnie tak optymistycznie:)

Na to ja odpowiedziałam:
- Czas zacz±ć kolorować ¶wiat skoro za oknem mamy tylko biel ;)

Wieczorem pomalowałam paznokcie na pastelowy niebieski i neonowy róż :d a co ;)
Nie wiem jak Wy ale ja już się stęskniłam za zieleni± budzac± się do życia. Dlatego zaczynam otaczać się kolorami.

A dzisiaj gdy za oknem zobaczyłam ulice pokryte ¶niegiem który padał cał± noc a na poboczach jest go do pasa powiedziałam:
- O nie, nie poddam się ;)

Otworzyłam ksi±żkę Nigelli Lawson "Kuchnia przepisy z serca domu" i postanowiłam zrobić scones.

Scones z masłem i konfitur± jagodow± z płatkami migdałowymi smakuj± wybornie. Do tego kubek goracej kawy i nawet takie zaspy za oknem nie s± straszne.

Synu¶ powiedział:
-Mamu¶ pyszne s± te Twoje bułeczki :)

Nie trzeba lepszej rekomendacji ;)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne