SconesSkładniki: 500 g m±ki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki winianu potasu - ja dałam proszek do pieczenia gdyż winian i tak wchodzi w jego skład 2 łyżeczki drobnego cukru 50 g niesolonego masła 25 g miękkiej margaryny ro¶linnej 300 ml ma¶lanki 1 jajko rozkłócone go smarowania scones |
Sposób przygotowania: Nagrzewamy piekarnik do 220'C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. W dużej misce ł±czymy ze sob± m±kę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło i margarynę. Rozcieramy dłońmi by powstał tzw. "mokry piasek". Wlewamy ma¶lankę i mieszamy by składniki się poł±czyły. Stolnicę wyspujemy m±k±, przekładamy ciasto i wyrabiamy. Następnie dłońmi rozpłaszczamy ciasto na owal o grubo¶ci około 3-4 cm. Foremk± o ¶rednicy 50 mm wycianmy ciasteczka. Układamy na balszcze i smarujemy jajkiem - tutaj pomocny okazał się mój Synu¶, ja wycinałam a On smarował scones jajkiem. Pieczemy około 12 minut - aż się zrumieni± od góry i będ± wydawały taki dĽwięk gdy je postukamy jak upieczony chleb. Lekko studzimy i podajemy z masłem albo gęst± ¶mietan± oraz konfitur± lub dżemem. Wczoraj odbieraj±c Synka z basenu założyłam neonow± zielon± bluzeczkę i fioletowy sweterek a mamy które mnie zobaczyły powiedziały: - O jak wiosennie :) Ładnie tak optymistycznie:) Na to ja odpowiedziałam: - Czas zacz±ć kolorować ¶wiat skoro za oknem mamy tylko biel ;) Wieczorem pomalowałam paznokcie na pastelowy niebieski i neonowy róż :d a co ;) Nie wiem jak Wy ale ja już się stęskniłam za zieleni± budzac± się do życia. Dlatego zaczynam otaczać się kolorami. A dzisiaj gdy za oknem zobaczyłam ulice pokryte ¶niegiem który padał cał± noc a na poboczach jest go do pasa powiedziałam: - O nie, nie poddam się ;) Otworzyłam ksi±żkę Nigelli Lawson "Kuchnia przepisy z serca domu" i postanowiłam zrobić scones. Scones z masłem i konfitur± jagodow± z płatkami migdałowymi smakuj± wybornie. Do tego kubek goracej kawy i nawet takie zaspy za oknem nie s± straszne. Synu¶ powiedział: -Mamu¶ pyszne s± te Twoje bułeczki :) Nie trzeba lepszej rekomendacji ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne