Pasta warzywna z masłem orzechowym i kiełkamiSkładniki: 1 marchew 2 małe pietruszki 8 cm kawałek pora kawałek selera - ja dałam plaster grubości 1/2 cm ukrojony tak przez środek średniego selera 1/2 papryki czerwonej cebula - ja nie dałam ale jak chcecie to dodajcie ale wtedy należy dodać ciut mniej pora 3-4 łyżki masła orzechowego 2-3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej - ja dałam oliwę chili 1 łyżka musztardy natka pietruszki 1/4 łyżeczki tymianku sól pieprz świeżo zmielony opakowanie kiełków rzodkiewki 200 ml wody |
Sposób przygotowania: Warzywa kroimy w drobną kostkę, ja pokroiłam je w kostkę o boku około 1/2 cm. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchew z pietruszką, chwilę podsmażamy. Dodajemy seler oraz por, smażymy 3-4 minuty. Doprawiamy pieprzem, musztardą i wlewamy wodę. Lekko solimy i dusimy 15 minut. Lekko studzimy, miksujemy i dodajemy posiekana natkę z pietruszki, tymianek, pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę oraz masło orzechowe. Całość mieszamy i ewentulanie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy kiełki i mieszamy. Uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba. Gdy byłam na feriach pewnego dfnia siedzieliśmy z bratem w domu i stwierdziliśmy, że byśmy coś zjedli. Zaproponowałam pastę ale nie wiedzieliśmy jaka by to miała być ;) Wybraliśmy warzywa, poszukałam w ineternecie przepisu i na blogu www.zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.c... który prowadzi Sowa-nie-Sowa znalazłam pastę z warzyw z dodatkiem masła orzechowego. Zaciekawiła mnie więc poszlismy do kuchni i wzięliśmy się za przygotowanie. Pasta już podczas duszenia pachniała rewelacyjnie. Muszę Wam powiedzieć ta pasta jest przepyszna, dodatek masła orzechowego nadaje jej bardzo ciekawego smaku, kawałki papryki i kiełki przyjemnie chrupią gdy sie ją je. Mogłabym ją wyjadać łyżeczką z miseczki ;) i chyba sobie ją znowu zrobię :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne