Pasta warzywna z masłem orzechowym i kiełkami


Składniki:

1 marchew
2 małe pietruszki
8 cm kawałek pora
kawałek selera - ja dałam plaster grubości 1/2 cm ukrojony tak przez środek średniego selera
1/2 papryki czerwonej
cebula - ja nie dałam ale jak chcecie to dodajcie ale wtedy należy dodać ciut mniej pora
3-4 łyżki masła orzechowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej - ja dałam oliwę chili
1 łyżka musztardy
natka pietruszki
1/4 łyżeczki tymianku
sól
pieprz świeżo zmielony
opakowanie kiełków rzodkiewki
200 ml wody



Sposób przygotowania:

Warzywa kroimy w drobną kostkę, ja pokroiłam je w kostkę o boku około 1/2 cm.

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy marchew z pietruszką, chwilę podsmażamy.
Dodajemy seler oraz por, smażymy 3-4 minuty.

Doprawiamy pieprzem, musztardą i wlewamy wodę. Lekko solimy i dusimy 15 minut.

Lekko studzimy, miksujemy i dodajemy posiekana natkę z pietruszki, tymianek, pokrojoną drobniutko czerwoną paprykę oraz masło orzechowe. Całość mieszamy i ewentulanie jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy kiełki i mieszamy.



Uwielbiam wszelkiego rodzaju smarowidła do chleba. Gdy byłam na feriach pewnego dfnia siedzieliśmy z bratem w domu i stwierdziliśmy, że byśmy coś zjedli.

Zaproponowałam pastę ale nie wiedzieliśmy jaka by to miała być ;)
Wybraliśmy warzywa, poszukałam w ineternecie przepisu i na blogu www.zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.c...
który prowadzi Sowa-nie-Sowa znalazłam pastę z warzyw z dodatkiem masła orzechowego.
Zaciekawiła mnie więc poszlismy do kuchni i wzięliśmy się za przygotowanie.

Pasta już podczas duszenia pachniała rewelacyjnie.
Muszę Wam powiedzieć ta pasta jest przepyszna, dodatek masła orzechowego nadaje jej bardzo ciekawego smaku, kawałki papryki i kiełki przyjemnie chrupią gdy sie ją je.

Mogłabym ją wyjadać łyżeczką z miseczki ;) i chyba sobie ją znowu zrobię :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne