Rainbow cake - tort w kolorach tęczySkładniki: Ciasto - sześć blatów: 226 g masła 220 g cukru 5 białek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 375 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 355 g mleka Krem: 900 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru z naturalną wanilią zmielonego na cukier puder 2 łyżki ekstraktu cytrynowego Produkty powinny być w temperaturze pokojowej. |
Sposób przygotowania: Miksujemy masło na gładką, puszysta masę. Stopniowo po łyżce dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Dodajemy po jednym białku, miksujemy aż całkoiwcie połączy się z masą i dopiero wtedy dodajemy następne. Wlewamy ekstrakt waniliowy. Przesiewamy do miski mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do masy maślanej dodajemy na przemian mleko i mąkę, miksując by składniki się połączyły. Teraz musimy zważyć ciasto a otryzmany wynik dzielimy na sześć. Każdą porcję ciasta przelewamy do miseczki i dodajemy barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Mieszamy by ciasto się równomiernie zabrawiło. Ja miałam dwie tortownice o średnicy 210mm i piekłam ciasto na trzy razy. Przygotowałam sobie okręgi z papieru do pieczenia na spód i wylewałam kolejno po dwa kolory ciasta. Pozostałe kolory ciasta czekały w miseczkach i nic się z nimi nie stało. ( możecie też piec je w aluminiowych foremkach o średnicy 210-230 mm). Wkładamy blaty do piekarnika nagrzanego do temperatury 190'C i piecezmy 15-20 minut. Ja piekłam 15 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt cytrynowy. Dodajemy serek marscapone i dokładnie mieszamy. Ciasto jest wilgotne więc nie trzeba go nasączać. Na sam spód układamy fioletowy blat - ja układałam na spodzie od większej tortownicy bo z paterą tort by mi nie wszedł do lodówki ;) - i smarujemy masą śmietanową. Następnie kładziemy niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony - przekładając kremem za każdym razem. Nakładajcie kremu dość sporo - mi go zostało a nakładałam wg. mnie go dużo, wsiąkł w blaty, warstwy kremu mogły by być większe. Boki i wierzch tortu też smarujemy kremem. Cały tort wkładamy do lodówki na miniumum 3-4 godziny. Wczoraj Mój Synuś Amadeusz skończył 9 lat - ahh ależ ten czas szybko leci;) Synku życzę Ci abyś był szczęśliwym i dobrym człowiekiem :* Rainbow cake to tort niespodzianka właśnie dla Niego :) Niepozorny biały tort bez zbędnych detali w formie ozdób ale po ukrojeniu goście doznali niemałego szoku :D Okrzyków zachwytu i zaskoczenia nie było końca :) Piekąc rainbow cake skorzystałam z przepisu Dorotki z bloga www.moejwypieki.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne