Sernik z kokosową pianką


Składniki:

Ciasto:
300 g mąki
2 jajka
150 g cukru
1/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera półtłustego - może być mielony
4 żółtka
2 jajka
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka kokosowa:
4 białka
100 g cukru pudru
100 g kokosu


Sposób przygotowania:

Składniki ciasta zagniatamy i wykładamy nim blache wyłożoną papierem do pieczenia - o wymiarach 210x350. Podpiekamy spód około 10 minut w tempetarurze 180'C.

Biały ser przecieramy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na białą masę. Łączymy z serem.

Suche budynie łączymy z mlekiem i proszkiem do pieczenia, miksujemy.
Wlewamy do masy serowej i ponownie całość miksujemy.

Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika i wylewamy masę serową. Pieczemy w 170-180'C przez około 45 minut.

Ubijamy pianę z 4 białek dodając stopniowo cukier puder. Na sam koniec gdy piana jest już ubita dodajemy kokos i całośc delikatnie mieszamy.
Wylewamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze około 15 minut.

Po upieczeniu sernika zostaiamy go w otwartym i wyłączonym piekarniku na około 10 minut a nastepnie studzimy.
Zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin.



Ten przepis dostałam od swojej Mamy jak widzicie był pieczony latem gdy kwitły kwiaty ;)

Sernik jest pyszny, niezbyt ciężki a kokosowa góra nadaje mu charakteru :)

Kubek kawy, kawałek zimnego sernika z lodówki i leżak na balkonie ;) tak było w zeszłym roku latem ale jeszcze troche i znowu bedzie można pić kawkę na balkonie ;)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne