Sernik z kokosową piankąSkładniki: Ciasto: 300 g mąki 2 jajka 150 g cukru 1/4 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera półtłustego - może być mielony 4 żółtka 2 jajka 750 ml mleka 2 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka kokosowa: 4 białka 100 g cukru pudru 100 g kokosu |
Sposób przygotowania: Składniki ciasta zagniatamy i wykładamy nim blache wyłożoną papierem do pieczenia - o wymiarach 210x350. Podpiekamy spód około 10 minut w tempetarurze 180'C. Biały ser przecieramy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem na białą masę. Łączymy z serem. Suche budynie łączymy z mlekiem i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Wlewamy do masy serowej i ponownie całość miksujemy. Wyjmujemy podpieczone ciasto z piekarnika i wylewamy masę serową. Pieczemy w 170-180'C przez około 45 minut. Ubijamy pianę z 4 białek dodając stopniowo cukier puder. Na sam koniec gdy piana jest już ubita dodajemy kokos i całośc delikatnie mieszamy. Wylewamy na gorące ciasto i pieczemy jeszcze około 15 minut. Po upieczeniu sernika zostaiamy go w otwartym i wyłączonym piekarniku na około 10 minut a nastepnie studzimy. Zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ten przepis dostałam od swojej Mamy jak widzicie był pieczony latem gdy kwitły kwiaty ;) Sernik jest pyszny, niezbyt ciężki a kokosowa góra nadaje mu charakteru :) Kubek kawy, kawałek zimnego sernika z lodówki i leżak na balkonie ;) tak było w zeszłym roku latem ale jeszcze troche i znowu bedzie można pić kawkę na balkonie ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne