Chałka waniliowaSkładniki: ![]() 50 g cukru 50 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżki esencji waniliowej 30 g świeżych drożdży szczypta soli jajko do smarowania mak do posypania |
Sposób przygotowania: W misce robimy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 4 łyżek mąki i 125 ml mleka. Odstawiamy aż się spieni i podwoi swoją objętość. Wsypujemy resztę mąki, wlewamy 250 ml mleka oraz esencję waniliową. Mieszamy ciasto dodając po jednym jajku. Wyrabiamy ciasto około 10 minut i gdyby było zbyt twarde wlewamy stopniowo pozostałe 125 ml mleka. Dodajemy do ciasta sól, resztę cukru i rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto by było gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto prezkładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na porcje - ilośc porcji zależna jest od ilości wałeczków z których chcemy zapleśc warkocz. Ja ciasto podzieliłam na 3 części. Zaplatamy chałkę i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośniętą chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 45 minut. Mój Synuś bardzo lubi chałki ale tylko takie które ja sama Mu upiekę. Mógłby je jeść codziennie czy to z masłem orzechowym czy orange curdem czy same popijając je kakao. Przepis na tą chałkę znalazłam na blogu www.namiotle.pl. Chałka ładnie wyrasta a ciasto łatwo się formuje. Następnym razem gdy będę ją piekła dodam ciut wiecej cukru gdyż chałka jest za mało słodka ;) Mi osobiście najbardziej smakowała z dżemem truskawkowym. Taka chałka jest idealna na piknik, posmarowana domowym dżemem dlatego zgłaszam ją do akcji "Czas na piknik" którą organizuje Agnieszka z bloga www.wkuchni.usagi.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne