Chałka waniliowa


Składniki:

600 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki esencji waniliowej
30 g świeżych drożdży
szczypta soli

jajko do smarowania
mak do posypania


Sposób przygotowania:

W misce robimy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru, 4 łyżek mąki i 125 ml mleka. Odstawiamy aż się spieni i podwoi swoją objętość.

Wsypujemy resztę mąki, wlewamy 250 ml mleka oraz esencję waniliową. Mieszamy ciasto dodając po jednym jajku. Wyrabiamy ciasto około 10 minut i gdyby było zbyt twarde wlewamy stopniowo pozostałe 125 ml mleka.

Dodajemy do ciasta sól, resztę cukru i rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto by było gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia by podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto prezkładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na porcje - ilośc porcji zależna jest od ilości wałeczków z których chcemy zapleśc warkocz. Ja ciasto podzieliłam na 3 części. Zaplatamy chałkę i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy około 45 minut.



Mój Synuś bardzo lubi chałki ale tylko takie które ja sama Mu upiekę. Mógłby je jeść codziennie czy to z masłem orzechowym czy orange curdem czy same popijając je kakao.

Przepis na tą chałkę znalazłam na blogu www.namiotle.pl. Chałka ładnie wyrasta a ciasto łatwo się formuje. Następnym razem gdy będę ją piekła dodam ciut wiecej cukru gdyż chałka jest za mało słodka ;)
Mi osobiście najbardziej smakowała z dżemem truskawkowym.

Taka chałka jest idealna na piknik, posmarowana domowym dżemem dlatego zgłaszam ją do akcji "Czas na piknik" którą organizuje Agnieszka z bloga www.wkuchni.usagi.pl.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne