Suszony schab


Składniki:

Suszony schab 1 kg schabu bez kości - najlepiej by był nie za gruby

3 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżka majeranku
1 łyżka pieprzu naturalnego
1 łyżka pieprzu ziołowego
4 zabki czosnku


Sposób przygotowania:

Schab myjemy i osuszamy. W misce łączymy wszystkie przyprawy i dodajemy przeciśniete przez praskę ząbki czosnku.

Całość mieszamy i wkładamy mięso. Obtaczamy mięso by mieszanka dokładnie je pokryła.

Przykrywamy papiereowym ręcvznikiem i odstawiamy na 5 dni. W tym czasie obracamy mięso co 12 godzin oraz zlewamy wodę która bedzie się zbierała w misce.

Po tym czasie wyjmujemy schab, wycieramy z przypraw ale tak nie całkowicie i wkładamy do czystej gazy albo pończochy.

Wieszamy schab w chłodnym miejscu i suszymy około 5-7 dni. Po tym czasie wkładamy schab do lodówki.



Powiem Wam krótko ten schab jest rewelacyjny, przepyszny, aromatyczny i w ogóle naj :)

Uwielbiam go :)

Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut - oczywiście nie licząc czasu oczekiwania;) a otrzymujemy wędlinę która zawiera 100% mięsa w mięsie ;)- hmmm gdzie słyszałam to określenie :D

Zrobiłam jeszcze inny suszony schab tez równie pyszny ale o nim za jakiś czas ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne