Suszony schabSkładniki: 1 kg schabu bez kości - najlepiej by był nie za gruby 3 łyżki soli 1 łyżka cukru 1 łyżka majeranku 1 łyżka pieprzu naturalnego 1 łyżka pieprzu ziołowego 4 zabki czosnku |
Sposób przygotowania: Schab myjemy i osuszamy. W misce łączymy wszystkie przyprawy i dodajemy przeciśniete przez praskę ząbki czosnku. Całość mieszamy i wkładamy mięso. Obtaczamy mięso by mieszanka dokładnie je pokryła. Przykrywamy papiereowym ręcvznikiem i odstawiamy na 5 dni. W tym czasie obracamy mięso co 12 godzin oraz zlewamy wodę która bedzie się zbierała w misce. Po tym czasie wyjmujemy schab, wycieramy z przypraw ale tak nie całkowicie i wkładamy do czystej gazy albo pończochy. Wieszamy schab w chłodnym miejscu i suszymy około 5-7 dni. Po tym czasie wkładamy schab do lodówki. Powiem Wam krótko ten schab jest rewelacyjny, przepyszny, aromatyczny i w ogóle naj :) Uwielbiam go :) Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut - oczywiście nie licząc czasu oczekiwania;) a otrzymujemy wędlinę która zawiera 100% mięsa w mięsie ;)- hmmm gdzie słyszałam to określenie :D Zrobiłam jeszcze inny suszony schab tez równie pyszny ale o nim za jakiś czas ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne