Kluski z mięsem czyli granaty Pani Eli od Moniki z GrabinySkładniki: 1300 g ziemniaków 500 g mięsa - uzyłam mięsa z rosołu 1 marchewka ja miałam ugotowan± w rosole około 100 g m±ki ziemniaczanej podsmażona cebulka do okraszenia |
Sposób przygotowania: Gotujemy ziemniaki. W tym czasie mileimy mięso oraz marchew, doprawiamy sol± i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i gor±ce przeciskamy na stolnicę. Stopniowo dodajemy m±kę ziemniaczan± i delikatnie wyrabiamy ciasto - chodzi o to by w jak najkrótszym czasie uformować z niego wałeczek. Odcinamy porcjr ciasta, na dłonie formujemy owalny placuszek, nakładamy łyżkę fraszu i zlepiamy. Formujemy podłużny "grabat". Zagotowujemy wodę z łyżk± oleju. Wkładamy kluski i gotujemy je około 3-4 minuty. Posypujemy podsmażon± cebulk±. Muszę się Wam przyznać długo się zasatanawiałam czy wstawić ten przepis, czy wypada, czy napisać do Moniki która prowadzi bloga www.nagrabinie.blogspot.com... z zapytaniem czy mogę ? Ten przepis jest dla Niej wyjatkowy, wręcz mistyczny - to granaty Pani Eli. Pani Ela to wyjatkowa kobieta, Mama Asi przyjaciólki Moniki, Mama której już nie ma z nami... Moniko bardzo Ci dziękuję za to, iż się zgodziła¶ bym wstawiła przepis :) Kluski z mięsem s± pyszne, aromatyczne mięso i ciasto które przypomnina mi kluski ¶l±skie - cało¶c pyszna po prostu pyszna:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne