Kluski z mięsem czyli granaty Pani Eli od Moniki z Grabiny


Składniki:

1300 g ziemniaków
500 g mięsa - uzyłam mięsa z rosołu
1 marchewka ja miałam ugotowan± w rosole
około 100 g m±ki ziemniaczanej

podsmażona cebulka do okraszenia


Sposób przygotowania:

Gotujemy ziemniaki. W tym czasie mileimy mięso oraz marchew, doprawiamy sol± i pieprzem.

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i gor±ce przeciskamy na stolnicę.
Stopniowo dodajemy m±kę ziemniaczan± i delikatnie wyrabiamy ciasto - chodzi o to by w jak najkrótszym czasie uformować z niego wałeczek.

Odcinamy porcjr ciasta, na dłonie formujemy owalny placuszek, nakładamy łyżkę fraszu i zlepiamy.
Formujemy podłużny "grabat".

Zagotowujemy wodę z łyżk± oleju. Wkładamy kluski i gotujemy je około 3-4 minuty.
Posypujemy podsmażon± cebulk±.



Muszę się Wam przyznać długo się zasatanawiałam czy wstawić ten przepis, czy wypada, czy napisać do Moniki która prowadzi bloga www.nagrabinie.blogspot.com... z zapytaniem czy mogę ?

Ten przepis jest dla Niej wyjatkowy, wręcz mistyczny - to granaty Pani Eli. Pani Ela to wyjatkowa kobieta, Mama Asi przyjaciólki Moniki, Mama której już nie ma z nami...

Moniko bardzo Ci dziękuję za to, iż się zgodziła¶ bym wstawiła przepis :)

Kluski z mięsem s± pyszne, aromatyczne mięso i ciasto które przypomnina mi kluski ¶l±skie - cało¶c pyszna po prostu pyszna:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne