Pasztet z siedmiu warzywSkładniki: 1 opakowanie mrożonki siedem warzyw 2 żółtka i 2 białka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprz odrobina pieprzu cayenne płatki masła |
Sposób przygotowania: Mieszankę warzywną gotujemy w lekko osolonej wodzie - ja gotuję je tak by były na półtwardo, chodzi o to by część się dała zmiksować. Dodajemy żółtka, kaszę mannę, bułkę tartą i doprawiamy papryką, pieprzem i pieprzem cayenne, lekko solimy. Mieszamy. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do pasztetu. Delikatnie łączymy z masą warzywną. Kokilki smarujemy masłem i nakładamy masę lekko ją dociskając. Na górę kładziemy wiórki masła. Wkładamy pasztet do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy i studzimy w kokilkach. Jak już wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty i paszrtety do chleba. Ten pasztet z mrożonki z siedmiu warzyw jest idealną propozycją w sezonie wczesnej wiosny czy zimy gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Latem możemy taki pasztet zrobić z świeżych produktów. Pasztet bardzo mi smakował z dodatkiem pikantnego chutneyu z mango. Wykorzystałam go nawet jako nadzienie do naleśników które zapiekłam i posypałam żółtym serem - to dodry sposób na wykorzytsanie tzw. resztek ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne