Pasztet z siedmiu warzyw


Składniki:

Pasztet z siedmiu warzyw 1 opakowanie mrożonki siedem warzyw
2 żółtka i 2 białka
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
2 łyżeczki słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz
odrobina pieprzu cayenne

płatki masła


Sposób przygotowania:

Mieszankę warzywną gotujemy w lekko osolonej wodzie - ja gotuję je tak by były na półtwardo, chodzi o to by część się dała zmiksować.

Dodajemy żółtka, kaszę mannę, bułkę tartą i doprawiamy papryką, pieprzem i pieprzem cayenne, lekko solimy. Mieszamy.

Ubijamy pianę z białek i dodajemy do pasztetu. Delikatnie łączymy z masą warzywną.

Kokilki smarujemy masłem i nakładamy masę lekko ją dociskając. Na górę kładziemy wiórki masła.

Wkładamy pasztet do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy około 30-40 minut. Wyjmujemy i studzimy w kokilkach.



Jak już wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty i paszrtety do chleba.

Ten pasztet z mrożonki z siedmiu warzyw jest idealną propozycją w sezonie wczesnej wiosny czy zimy gdy nie mamy dostępu do świeżych warzyw. Latem możemy taki pasztet zrobić z świeżych produktów.

Pasztet bardzo mi smakował z dodatkiem pikantnego chutneyu z mango. Wykorzystałam go nawet jako nadzienie do naleśników które zapiekłam i posypałam żółtym serem - to dodry sposób na wykorzytsanie tzw. resztek ;)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne