Młoda kapusta z koperkiem i pomidorem


Składniki:

1/2 główki kapusty plus dwa zielone liście
2 kostki masła ziołowego - pietruszkowo-czosnkowego i rozmarynowego z nutką chili
1/4 łyżeczki mielonego kminku
pieprz świezo zmielony
1 pomidor
pęczek koperku
3/4 łyżki śmietany
3 łyżki wody
3/4 łyżki mąki
sól


Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy tak jak lubimy, z liści kapusty usuwamy ten trzon i kroimy w cieniutkie paseczki.
W garnku rozpuszczamy ziołowe masełka i wrzucamy na nie kapustę. Smażymy mieszając chwilę - 2-3 minuty.

Wlewamy 250 ml wody, przykrywamy i gotujemy 5 minut. W tym czasie obieramy pomidorka ze skóry, usuwamy ten biały trzonek i siekamy razem z nasionkami w drobną kostkę. Dodajemy do kapusty razem z kminkiem oraz pieprzem.

Przykrywamy i dusimy około 5 minut. W kubeczku łączymy śmietanę z wodą, dodajemy do tego mąkę i łaczymy razem.

Wlewamy do kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Siekamy koperek i wrzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Z niecierpliwością czekałam aż pojawi się na straganach, ona młoda kapusta. Z małymi główkami które są otoczone wielkimi liśćmi, która po przekrojeniu przypomina bynajmniej mi kapuste lodową - ze względu na swą teksturę.

Obok niej pysznił sie już młody rabarbar, szpinak, szczaw - ahhh raj na ziemi ;)

Ale wracając do kapusty - miałam na nią ochotę od jakiegoś czasu. Taką zwykłą-niezwykłą kapustę z koperkiem i pomidorem.

Wyszła pyszna, słodka, pachnąca koperkiem z nutką świeżego pomidora.
Wiosenna, świeża, lekka po prostu pyszna :)

Ktoś ma ochotę ? :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne