Młoda kapusta z koperkiem i pomidoremSkładniki: 1/2 główki kapusty plus dwa zielone liście 2 kostki masła ziołowego - pietruszkowo-czosnkowego i rozmarynowego z nutką chili 1/4 łyżeczki mielonego kminku pieprz świezo zmielony 1 pomidor pęczek koperku 3/4 łyżki śmietany 3 łyżki wody 3/4 łyżki mąki sól |
Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy tak jak lubimy, z liści kapusty usuwamy ten trzon i kroimy w cieniutkie paseczki. W garnku rozpuszczamy ziołowe masełka i wrzucamy na nie kapustę. Smażymy mieszając chwilę - 2-3 minuty. Wlewamy 250 ml wody, przykrywamy i gotujemy 5 minut. W tym czasie obieramy pomidorka ze skóry, usuwamy ten biały trzonek i siekamy razem z nasionkami w drobną kostkę. Dodajemy do kapusty razem z kminkiem oraz pieprzem. Przykrywamy i dusimy około 5 minut. W kubeczku łączymy śmietanę z wodą, dodajemy do tego mąkę i łaczymy razem. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zagotowujemy. Siekamy koperek i wrzucamy do garnka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z niecierpliwością czekałam aż pojawi się na straganach, ona młoda kapusta. Z małymi główkami które są otoczone wielkimi liśćmi, która po przekrojeniu przypomina bynajmniej mi kapuste lodową - ze względu na swą teksturę. Obok niej pysznił sie już młody rabarbar, szpinak, szczaw - ahhh raj na ziemi ;) Ale wracając do kapusty - miałam na nią ochotę od jakiegoś czasu. Taką zwykłą-niezwykłą kapustę z koperkiem i pomidorem. Wyszła pyszna, słodka, pachnąca koperkiem z nutką świeżego pomidora. Wiosenna, świeża, lekka po prostu pyszna :) Ktoś ma ochotę ? :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne