Palmiery z podwójnym pesto i serem żółtym


Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
po dwie łyżki zielonego i czerwonego pesto
50 g sera żółtego


Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozwijamy. Kładziemy dłuższym bokiem do siebie. Smarujemy pesto zielonym do połowy dłuższego boku - tak samo postępujemy z czerwonym pesto smarując drugą połówkę.

Całość posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy wzdłuż dłuszego boku z każdej strony do połowy.

Taką roladę wkładamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200'C. Wyjmujemy i kroimy na plastry grubości około 1 cm.

Układamy porcje na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odległościach od siebie. Przykrywamy papierem do pieczenia i wałkujemy by palmiery były spłaszczone.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Podajemy na ciepło albo na zimno.



Palmiery to ciastka z ciasta francuskiego które mnie osobiście urzekły. Zawsze wzbudzają zachwyt.
Mogą być w słodkiej wersji albo wytrawnej.

Ja Wam dzisiaj proponuję plamiery w iście włoskim stylu z podwójnym pesto i żółtym serem. Proste w wykonaniu i bardzo ale to bardzo smaczne.

Idelane na piknik dlatego też z wielką radością zgłaszam je do akcji "Czas na piknik" którą organizuje Agnieszka z bloga www.wkuchni.usagi.pl.

Powiedzcie czyż nie wyglądają uroczo na tle kwiatków :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne