Chleb codzienny LUSkładniki: ![]() 100 g aktywnego zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej) 100 g mąki pszennej T 650 150 g letniej wody Ciasto właściwe: cały zaczyn 300 g wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soli kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha 600-650 g mąki pszennej T 650 |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu łączymy razem i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce. Następnego dnia - ja zawsze nastawiam zaczyn na noc - do miski wlewamy wodę, dodajemy miód, drożdże, sól i mieszamy by się rozpuściły. Dodajemy cały zaczyn i mieszamy by się połączył z płynem. Wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto które odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. Ciasto chlebowe ma podwoić objętość. Następnie wyjmujemy ciasto na blat i formujemy dwa bochenki które umieszczamy w koszykach - ja piekłam chleby w keksówkach. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 1,5-2 godzin. Wkładamy wyrośnięte bochenki do piekarnika nagrzanego do 250'C i naparowanego - jak już nie raz wspominałam idealnie do tego nadaje się spryskiwacz do kwiatów ;). Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i pieczemy kolejne 10 minut. Teraz zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy jeszcze około 20 minut. Upieczony chleb gdy go postukamy od dołu wydaje głuchy dżwięk ;) Studzimy na kratce kuchennej. Uwielbiam piec chleb, zakochałam się w tych czynnościach które towarzyszą wypiekowi chleba. Wącham Hektora - bo tak ochrzciłam swój zakwas ;) i zawsze mówię o tak pachnie prawdziwy chleb. Upajam się zapachem zaczynu, jestem wręcz w euforii gdy w domu pachnie pieczonym chlebem. To dla mistyczne wręcz przeżycie - woda, drożdze, zakwas, mąką i mam chleb. Chleb bez którego nie ma życia, nie ma Nas. Ten chleb zobaczyłam u Jolci która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl... a jego autorką jest LU która prowadzi bloga www.na-tropie-smaku.blogspot.com. Chleb ma średniej wielkości dziurki o regularnym kształce, jest neutralny w smaku i dlatego pasuje do wszystkiego, Jest pyszny taki właśnie codzienny chleb :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne