Chleb codzienny LU


Składniki:

Chleb codzienny LU Zaczyn :
100 g aktywnego zakwasu żytniego razowego (dokarmionego 8-12 godzin wcześniej)
100 g mąki pszennej T 650
150 g letniej wody

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
300 g wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżka soli
kulka świeżych drożdży wielkości dużego laskowego orzecha
600-650 g mąki pszennej T 650


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu łączymy razem i odstawiamy na 8-12 godzin w ciepłe miejsce.

Następnego dnia - ja zawsze nastawiam zaczyn na noc - do miski wlewamy wodę, dodajemy miód, drożdże, sól i mieszamy by się rozpuściły. Dodajemy cały zaczyn i mieszamy by się połączył z płynem.

Wsypujemy mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto które odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny. Ciasto chlebowe ma podwoić objętość.

Następnie wyjmujemy ciasto na blat i formujemy dwa bochenki które umieszczamy w koszykach - ja piekłam chleby w keksówkach. Odstawiamy do ponownego wyrastania na około 1,5-2 godzin.

Wkładamy wyrośnięte bochenki do piekarnika nagrzanego do 250'C i naparowanego - jak już nie raz wspominałam idealnie do tego nadaje się spryskiwacz do kwiatów ;). Pieczemy 10 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 220'C i pieczemy kolejne 10 minut.

Teraz zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy jeszcze około 20 minut. Upieczony chleb gdy go postukamy od dołu wydaje głuchy dżwięk ;)
Studzimy na kratce kuchennej.



Uwielbiam piec chleb, zakochałam się w tych czynnościach które towarzyszą wypiekowi chleba.

Wącham Hektora - bo tak ochrzciłam swój zakwas ;) i zawsze mówię o tak pachnie prawdziwy chleb.

Upajam się zapachem zaczynu, jestem wręcz w euforii gdy w domu pachnie pieczonym chlebem.

To dla mistyczne wręcz przeżycie - woda, drożdze, zakwas, mąką i mam chleb.

Chleb bez którego nie ma życia, nie ma Nas.

Ten chleb zobaczyłam u Jolci która prowadzi bloga www.smakmojegodomu.blox.pl... a jego autorką jest LU która prowadzi bloga www.na-tropie-smaku.blogspot.com.

Chleb ma średniej wielkości dziurki o regularnym kształce, jest neutralny w smaku i dlatego pasuje do wszystkiego,

Jest pyszny taki właśnie codzienny chleb :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne