Golonki indycze z cytrusową nutkąSkładniki: 2 golonki indycze 1 ząbek czosnku połówka z ćwiartki marynowanej cytryny sól, pieprz świeżo zmielony Wywar : 2 marchewki 1 mała pietruszka kawałek selera gałązka naci selera 2 kawałki liścia pory długości 5 cm 1/2 liścia kapusty włoskiej 3 ziela angielskie 2 listki laurowe około 1 litr wody |
Sposób przygotowania: Z golonek ściagamy skórę, nacieramy je solą i pieprzem. Nacinamy i w te nacięcia wkładamy pocięty w plasterki ząbek czosnku. Marynowaną cytrynę siekamy drobno i nacieramy mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gotujemy wywar dodając pokrojone drobno warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler i porę. Wrzucamy liść kapusty i nać selera oraz listki laurowe i ziela angielskie. Golonki obsmażamy z każdej strony na złoto i wkładamy do gotujacego się wywaru. Gotujemy do miękkości odparowując sos. Na sam koniec zagęszczamy go łyżką mąki i doprawiamy całość solą i pieprzem. Człowiek się całe życie uczy :) i dobrze jak jest otwarty na nowe smaki. Ja lubię próbować, poznawać. Wiele razy widziałam golonki indycze w sklepie ale jakoś nie miałam do nich przekonania czy może raczej pomysłu na ich wykorzystanie w kuchni. Aż do pewnej rozmowy w której to dowiedziałam się, że to dobre mięso które można zrobić na wiele sposobów. Kupiłam, zrobiłam i bardzo polubiłam golonki idycze :) Zrobiłam je w naturalnym sosie do którego dodałam odrobinę marynowanej cytryny. Całość wyszła pyszna i świeża :) Łukasz dziękuję za inspirację :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne