Tęczowy sernik na zimnoSkładniki: 2 galaretki czerwone - u mnie truskawkowe 1 galaretka zielona i żółta - u mnie kiwi i cytrynowa okrągłe biszkopty - ilość zależna od wielkości tortownicy ( ja robiłam sernik w tortownicy o średnicy 21 cm i użyłam połowę opakowania) 500 g waniliowego serka mielonego |
Sposób przygotowania: Na dno torownicy układamy biszkopty - ja czasami je lekko nasączam. Jedną czerwoną, żółtą i zieloną galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, lekko studzimy. Sernik dzielimy na mniej wiecej trzy równe porcje. Drugą czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody i studzimy. Łączymy trzy kolory galaretek z serkiem dokładanie mieszając by powstała nam jednolita masa o pastelowych kolorach. Wylewamy pokolei kolory zaczynając od czerwonego i wkładajac na 10 minut do lodówki - chodzi o to by masa nam zastygła na tyle by można było delikatnie nakładać następną - zieloną a na samym końcu żółtą. Teraz wylewamy czystą czerwoną galaretkę i wkładamy sernik do lodówki by dobrze stężał. Mój Synuś bardzo lubi serniki na zimno ale ma co do nich wymagania ;) Nie mogą być z owocami :D Ten tęczowy sernik robiliśmy razem - jaka byłą radośc, że mógł sobie zrobić prawie sam swoje jedno z "ulubieńszych" ciast;) - tak Madi określa dania które lubi:) Przyznacie, że serniczek wygląda ślicznie:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne