Pulpeciki faszerowane serem w sosie pieczarkowymSkładniki: Pulpeciki: 800 g zmielonej łopatki 1 białko 1 bułka namoczona w mleku i dobrze odciśnięta 2 łyżki pudru grzybowego 1 łyżka domowej vegety 1,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego mąka do obtaczania pulpecików Sos pieczarkowy: 500 g pieczarek 200 ml śmietanki kremówki 30% 2,5 kubeczka od śmietany wody 3 łyżki masła ziołowego - u mnie z rozmarynem 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki domowej vegety 1 łyżka pudru grzybowego sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 ząbek czosnku ser żółty pokrojony w kostkę o boku około 1 cm |
Sposób przygotowania: Mięso na noc doprawiamy pudrem grzybowym, domową vegetą, wędzoną słodka papryką, pieprzem ziołowym i przeciśnietym przez praskę ząbkiem czosnku. Pieczarki kroimy w palsterki i obsmażamy na maśle ziołowym wymieszanym z łyżką oliwy. Wlewamy śmietankę i wodę, dodajemy domową vegetę oraz puder grzybowy. Doprowadzamy do wrzenia. Z mięsa formujemy rozpłaszczony owalny kotlecik - ja robiłam takie o średnicy około 5 cm, by powstał pulpecik o średnicy około 3cm. Na środek nakładamy kostkę żóltego sera i formujemy pulpecik. Obtaczamy w mące i ostroznie wkładamy do gotujacego się sosu. Gotujemy około 20 minut. Zagęszczamy lekko sos - mieszając łyżkę mąki z wodą, wlewając do sosu i zagotowując. Podajemy z ziemniakami lub kaszą - ja podałam pulpeciki z kaszą jaglaną. Ogladając pewnego dnia telewizor natknęłam się na reklamę pewnej firmy ;). Pomyślicie nie trudno o reklamę w tv. Ale właśnie ta reklama stała się inspiracją i to jest conajmniej dziwne:d. Postanowiłam zrobić domowe, pyszne pulpeciki nadziane serem w sosie pieczarkowym - coś zdowego a nie gotowego;) Danie wywoławo furrorę, jest pyszne. Można zrobić je w sosie pomidorowym a pulpeciki nadziać boczkiem. Jedliśmy je z kaszą jaglaną która jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. W Polsce bardzo popularna dawno temu, potem o niej zapomniano, a dziś znów wraca do łask. Zwana krupami i jagłami, otrzymywana jest z prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom. Jest łatwo przyswajalna - nie zawiera glutenu dlatego może być spożywana przez osoby z celiakią oraz alergików, jest bardzo pożywna. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne