Rogale bardzo mięciutkie


Składniki:

400 g mąki pszennej T650
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
250-270 ml letniej wody

4 łyżki wody plus 1 łyżeczka cukru pudru do posmarowania rogali


Sposób przygotowania:

Drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy go z drożdżami. Dodajemy kilka łyżek wody i całość dokładnie rozprowadzamy.
Wsypujemy mąkę, sól, oliwę oraz resztę wody.

Wyrabiamy cisto - ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę.

Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie. Oliwą natłuszczamy blat stołu oraz dłonie i wykładamy ciasto. Rozciągamy je na grubość około 1,5 cm i średnicy około 20 cm - ja podzieliłam je na dwie porcje i każdą osobno rozciągałam.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Koło z ciasta dzielimy na sześć części - w sumie będziemy mieli 12 kawałków. Zwijamy rogale zaczynając od szerszej strony a końcówkę zawijając pod spód rogala.
Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Smarujemy rogale wodą wymieszaną z cukrem pudrem. Pieczemy około 15-20 minut w naparowanym piekarniku.
Studzimy na kratce.



Mój Synuś uwielbia pieczywo które ja piekę. Kiedyś mi powiedział:
" - Mamuś upiecz mi rogale "

U Kasi i Michała którzy prowadzą bloga www.foogmag.pl... znalazłam genialny przepis na rogale. Piekłam je już kilka razy bo są rewelacyjne.

Mięciutkie, pachnące i pyszne - Synek potrafi je jeść bez niczego popijając tylko kakao.

Kiedyś upiekłam je i zabrałam na "murek' - to nasze miejsce spotkań z koleżankami gdy nasze dzieci bawią się na podwórku, tam był nasz sławny piknik ;) - pochwałom nie było końca.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne