Rogale bardzo mięciutkieSkładniki: ![]() 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 250-270 ml letniej wody 4 łyżki wody plus 1 łyżeczka cukru pudru do posmarowania rogali |
Sposób przygotowania: Drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy go z drożdżami. Dodajemy kilka łyżek wody i całość dokładnie rozprowadzamy. Wsypujemy mąkę, sól, oliwę oraz resztę wody. Wyrabiamy cisto - ma być gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je ponownie. Oliwą natłuszczamy blat stołu oraz dłonie i wykładamy ciasto. Rozciągamy je na grubość około 1,5 cm i średnicy około 20 cm - ja podzieliłam je na dwie porcje i każdą osobno rozciągałam. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Koło z ciasta dzielimy na sześć części - w sumie będziemy mieli 12 kawałków. Zwijamy rogale zaczynając od szerszej strony a końcówkę zawijając pod spód rogala. Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180'C. Smarujemy rogale wodą wymieszaną z cukrem pudrem. Pieczemy około 15-20 minut w naparowanym piekarniku. Studzimy na kratce. Mój Synuś uwielbia pieczywo które ja piekę. Kiedyś mi powiedział: " - Mamuś upiecz mi rogale " U Kasi i Michała którzy prowadzą bloga www.foogmag.pl... znalazłam genialny przepis na rogale. Piekłam je już kilka razy bo są rewelacyjne. Mięciutkie, pachnące i pyszne - Synek potrafi je jeść bez niczego popijając tylko kakao. Kiedyś upiekłam je i zabrałam na "murek' - to nasze miejsce spotkań z koleżankami gdy nasze dzieci bawią się na podwórku, tam był nasz sławny piknik ;) - pochwałom nie było końca. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne