Wiejski chleb greckiSkładniki: 450 g m±ki pszennej T650 20 g m±ki kukurydzianej 30 g m±ki pszennej razowej T2000 15 g ¶wieżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego około 350 ml wody |
Sposób przygotowania: M±kę zalewamy 300 ml wody i zostawiamy by wchłonęła płyn. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml wody dodaj±c cukier. Wyrabiamy ciasto 10-12 minut stopniowo dolewaj±c rozpuszczone drożdże. Na sam koniec dodajemy sól i olej. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ¶cianek miski, nie kleić się do r±k. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, możecie w razie potrzeby dodać wody lub m±ki. Szczelnie przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na 2-3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjmujemy ciasto i je odgazowujemy. Rozci±gamy je i składamy w kulę. Wyro¶nięte ciasto jeszcze raz odgazowujemy, formujemy kulę albo bochenek i przekładamy do wysmarowanej olejem formy albo koszyka rozrostowego wysypanego m±k± ziemniaczan± i odstawiamy do wyro¶nięcia na 1-2 godziny. Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do 200'C tak z pół godziny przed pieczeniem. Przekładamy wyro¶nięty bochenek, nacinamy i spryskujemy kilka razy piekarnik spryskiwaczem. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb około 40 minut aż postukany od dołu chleb będzie wydawał głuchy dĽwięk. Studzimy na kratce. Każdy wie, że nic tak nie kojarzy się nam z naszym krajem jak dobry chleb. I choć nazwa wiejski chleb grecki to smak nasz polski - pyszny chleb z małymi dziurkami, o delikatnym mi±ższu z widocznymi otrębami z m±ki pszennej razowej. Przepis na chleb pochodzi z ksi±żki Mirabellki która prowadzi bloga www.chleb.info.pl. Mi osobi¶cie najbardziej smakował z marynowan± na ostro cukini± oraz z past± z mixu fasolek z pieczon± marchewk± na któr± zapraszam jutro. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne