Wiejski chleb grecki


Składniki:

Wiejski chleb grecki 450 g m±ki pszennej T650
20 g m±ki kukurydzianej
30 g m±ki pszennej razowej T2000
15 g ¶wieżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
około 350 ml wody


Sposób przygotowania:

M±kę zalewamy 300 ml wody i zostawiamy by wchłonęła płyn. Drożdże rozpuszczamy w 50 ml wody dodaj±c cukier.

Wyrabiamy ciasto 10-12 minut stopniowo dolewaj±c rozpuszczone drożdże. Na sam koniec dodajemy sól i olej. Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ¶cianek miski, nie kleić się do r±k.
Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, możecie w razie potrzeby dodać wody lub m±ki.

Szczelnie przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na 2-3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjmujemy ciasto i je odgazowujemy. Rozci±gamy je i składamy w kulę.

Wyro¶nięte ciasto jeszcze raz odgazowujemy, formujemy kulę albo bochenek i przekładamy do wysmarowanej olejem formy albo koszyka rozrostowego wysypanego m±k± ziemniaczan± i odstawiamy do wyro¶nięcia na 1-2 godziny.

Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do 200'C tak z pół godziny przed pieczeniem.

Przekładamy wyro¶nięty bochenek, nacinamy i spryskujemy kilka razy piekarnik spryskiwaczem. Szybko zamykamy piekarnik i pieczemy chleb około 40 minut aż postukany od dołu chleb będzie wydawał głuchy dĽwięk.
Studzimy na kratce.



Każdy wie, że nic tak nie kojarzy się nam z naszym krajem jak dobry chleb. I choć nazwa wiejski chleb grecki to smak nasz polski - pyszny chleb z małymi dziurkami, o delikatnym mi±ższu z widocznymi otrębami z m±ki pszennej razowej.

Przepis na chleb pochodzi z ksi±żki Mirabellki która prowadzi bloga www.chleb.info.pl.

Mi osobi¶cie najbardziej smakował z marynowan± na ostro cukini± oraz z past± z mixu fasolek z pieczon± marchewk± na któr± zapraszam jutro.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne