Pasta z bobuSkładniki: 700 g świeżego bobu 2 łyżki masła oliwa z oliwek do konsystencji 2 ząbki czosnku sól, pieprz skórka otarta z 1/2 cytryny sok wyciśnięty z 1/4 cytryny |
Sposób przygotowania: Bób wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę. Sprawdzamy stopień miękkości po około 4 minutach i gdyby był zbyt twardy to gotujemy jeszcze chwilę. Obieramy gorący, wrzucamy do malaksera i od razu dodajmy masło by się roztopiło. Dodajemy obrany czosnek, skórkę i sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę - dolewając oliwy z oliwek tyle by uzyskać taką konsystencję pasty jaką najbardziej lubimy. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Smak bobu to jeden ze smaków który odkryłam całkiem niedawno. W zeszłym roku kupiłam pierwszy raz świeży bób - oczywiście na początku jadłam w najprostszej formie z masłem i solą. Pewnego razu ugotowałam go tyle, że nie byłam w stanie zjeść wszystkiego od razu. Pomyślałam a może zrobię pastę z bobu wszak bardzo lubię różnego rodzaju pasty. Postawiłam na najprostsze połączenia smaków - bób, cytryna i czosnek. Najprostsze rozwiązania są najlepsze. Pasta wyszła pyszna o pięknym kolorze. Tak uwielbiam pastę z bobu. Pastę z bobu zgłaszam do akcji "Warzywa strączkowe - edycja letnia" którą organizuje Malwinka która prowadzi wspaniałego bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne