JagodziankiSkładniki: Ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g masła 2-3 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią 450 g mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków - najlepiej takich z poprzedniego dnia (nie mogą być zbyt wilgotne) Nadzienie: 1,5 szklanki jagód wymieszanych z łyżką maki ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru waniliowego z naturalna wanilią jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania jagodzianek Lukier: 3 łyżki cukru pudru wymieszanego z łyżką wody |
Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 5 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy łyżkę mąki. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki zagniatając gładkie, elastyczne ciasto które nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy do wyrastania na około 1-1,5 godziny - czas zależy od temperatury otoczenia. Ciasto powinno podwoić objętość. Z ciasta odrywamy porcje o średnicy około 4 cm, rozpłaszczamy je w dłoni i na każdą porcję ciasta nakładamy niepełną łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi, zawijając je pod spód. Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. Odstawiamy do wyrastania na około 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, do zrumienienia - zależnie od ich wielkości mogą się ciut dłużej piec. Wyjmujemy bułeczki, studzimy i lukrujemy. Jagodzianki któż ich nie lubi ;)Przepisów na nie tysiące ja postanowiłam je upiec wg. przepisu Elizy Mórawskiej - Liski prowadzącej bloga www.whiteplate.blogspot.com... gdyż wiem, że to sprawdzone i niezawodne przepisy. Jagodzianki wyszły pyszne, mięciutkie, po prostu idealne. Jagodzianka no dobra dwie do tego kubek kawy i gazeta - to mój czas na relaks :) Jagodzianki zgłaszam do akcji "Jagodowo nam edycja 5" w której biorę udział od samego początku a którą organizuje Olcik która prowadzi bloga www.waniliowachmurka.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne