Jagodzianki


Składniki:

Jagodzianki Ciasto:
25 g świeżych drożdży
250 ml mleka
100 g masła
2-3 łyżki cukru waniliowego z naturalną wanilią
450 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
120 g gotowanych, utłuczonych ziemniaków
- najlepiej takich z poprzedniego dnia (nie mogą być zbyt wilgotne)

Nadzienie:
1,5 szklanki jagód wymieszanych z łyżką maki ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru waniliowego z naturalna wanilią

jajko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania jagodzianek

Lukier:
3 łyżki cukru pudru wymieszanego z łyżką wody


Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, zalewamy 5 łyżkami ciepłego mleka i dodajemy łyżkę mąki. Wszystko razem łączymy i odstawiamy na 15 minut.

Następnie dodajemy pozostałe składniki zagniatając gładkie, elastyczne ciasto które nie powinno kleić się do rąk.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski i przykrywamy folią. Odstawiamy do wyrastania na około 1-1,5 godziny - czas zależy od temperatury otoczenia. Ciasto powinno podwoić objętość.

Z ciasta odrywamy porcje o średnicy około 4 cm, rozpłaszczamy je w dłoni i na każdą porcję ciasta nakładamy niepełną łyżkę jagód. Zlepiamy brzegi, zawijając je pod spód.

Układamy bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 2 cm odstępach. Odstawiamy do wyrastania na około 30 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Smarujemy bułeczki jajkiem rozmąconym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, do zrumienienia - zależnie od ich wielkości mogą się ciut dłużej piec. Wyjmujemy bułeczki, studzimy i lukrujemy.



Jagodzianki któż ich nie lubi ;)Przepisów na nie tysiące ja postanowiłam je upiec wg. przepisu Elizy Mórawskiej - Liski prowadzącej bloga www.whiteplate.blogspot.com... gdyż wiem, że to sprawdzone i niezawodne przepisy.

Jagodzianki wyszły pyszne, mięciutkie, po prostu idealne.

Jagodzianka no dobra dwie do tego kubek kawy i gazeta - to mój czas na relaks :)

Jagodzianki zgłaszam do akcji "Jagodowo nam edycja 5" w której biorę udział od samego początku a którą organizuje Olcik która prowadzi bloga www.waniliowachmurka.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne