Pasta z miksu fasolek z pieczoną marchewkąSkładniki: ![]() 5 młodych marchewek sól 1/3 łyżeczki sumaku 1/3 łyżeczki tandoori masala 25 ml oleju rzepakowego 25 ml oliwy aromatyzowanej czosnkiem i chili 1 łyżka masła szałwiowego www.ewelosa.pl/?przepisy,7,18,w,00... 1/4 łyżeczki soli pomarańczowej www.ewelosa.pl/?przepisy,0,31,w,00... 1 łyżeczka pudru z dzikiej róży 2 szczypty soli chili www.ewelosa.pl/?przepisy,0,31,w,00... |
Sposób przygotowania: Miks fasolek zalewamy wodą - tak by wody było trzy razy więcej niż fasoli. Zostawiamy to na noc a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie. Marchewki obieramy, kroimy na pół i układamy w blaszce. Posypujemy solą, sumakiem, tandoori masala i polewamy 2 łyżeczkami oleju rzepakowego. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 40 minut aż marchewki będą miękkie. Ugotowane gorące fasolki przekładamy do blendera i od razu dodajemy masło szałwiowe. Miksujemy chwilę. Dodajemy marchewki, oliwę z oliwek i ponownie miksujemy dolewając "do konsystencji" olej rzepakowy. Ilość dodanego oleju jest zależna od tego jaką lubicie pastę. Pastę doprawiamy solą pomarańczową, z chili i dodajemy puder z dzikiej róży. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki i wkładamy na około 4 godziny do lodówki by pasta stężała i by smaki się przegryzły. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła do pieczywa. Kupiłam pewnego razu miks fasolek i od razu wiedziałam, że przygotuję pastę. Pozostało tylko wybrać dodatek do fasolki - padło na marchewkę upieczoną z sumakiem, tandoori masala, solą skropioną olejem rzepakowym. Nasza marchewka, fasolki i olej rzepakowy ale znacie mnie na tyle, że wiecie, że nie byłabym sobą gdybym nie dodała do dana jakiegoś egzotycznego składnika czy przyprawy. Pojawia się sól z chili oraz pomarańczowa, puder z dzikiej róży który dostałam od Ani z Dani - dziękuję bardzo. Pasta ta ma znajomy smak ale jest w niej coś innego, to taki smak co chodzi nam po głowie i mówimy: kojarzę go, coś mi przypomina ale to nowy, inny smak. Pastę z miksu fasolek z pieczoną marchewką zgłaszam na konkurs "Blogerzy kochają olej rzepakowy" a który organizuje serwis www.pokochajolejrzepakowy.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne