Pasta z miksu fasolek z pieczoną marchewką


Składniki:

1,5 szklanki miksu fasolek
5 młodych marchewek
sól
1/3 łyżeczki sumaku
1/3 łyżeczki tandoori masala
25 ml oleju rzepakowego
25 ml oliwy aromatyzowanej czosnkiem i chili
1 łyżka masła szałwiowego
www.ewelosa.pl/?przepisy,7,18,w,00...
1/4 łyżeczki soli pomarańczowej
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,31,w,00...
1 łyżeczka pudru z dzikiej róży
2 szczypty soli chili
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,31,w,00...


Sposób przygotowania:

Miks fasolek zalewamy wodą - tak by wody było trzy razy więcej niż fasoli. Zostawiamy to na noc a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie.

Marchewki obieramy, kroimy na pół i układamy w blaszce. Posypujemy solą, sumakiem, tandoori masala i polewamy 2 łyżeczkami oleju rzepakowego.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 40 minut aż marchewki będą miękkie.

Ugotowane gorące fasolki przekładamy do blendera i od razu dodajemy masło szałwiowe. Miksujemy chwilę. Dodajemy marchewki, oliwę z oliwek i ponownie miksujemy dolewając "do konsystencji" olej rzepakowy. Ilość dodanego oleju jest zależna od tego jaką lubicie pastę.

Pastę doprawiamy solą pomarańczową, z chili i dodajemy puder z dzikiej róży. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki i wkładamy na około 4 godziny do lodówki by pasta stężała i by smaki się przegryzły.


Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła do pieczywa.
Kupiłam pewnego razu miks fasolek i od razu wiedziałam, że przygotuję pastę.

Pozostało tylko wybrać dodatek do fasolki - padło na marchewkę upieczoną z sumakiem, tandoori masala, solą skropioną olejem rzepakowym.

Nasza marchewka, fasolki i olej rzepakowy ale znacie mnie na tyle, że wiecie, że nie byłabym sobą gdybym nie dodała do dana jakiegoś egzotycznego składnika czy przyprawy.
Pojawia się sól z chili oraz pomarańczowa, puder z dzikiej róży który dostałam od Ani z Dani - dziękuję bardzo.

Pasta ta ma znajomy smak ale jest w niej coś innego, to taki smak co chodzi nam po głowie i mówimy: kojarzę go, coś mi przypomina ale to nowy, inny smak.

Pastę z miksu fasolek z pieczoną marchewką zgłaszam na konkurs "Blogerzy kochają olej rzepakowy" a który organizuje serwis www.pokochajolejrzepakowy.pl...




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne