Kurczak sataySkładniki: Sos satay: 1,5 łyżeczki sosu sojowego jasnego 2 łyżki masła orzechowego 4 cienkie plasterki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka curry 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 3-5 łyżek mleka kokosowego 1 filet z kurczaka 1/4 łyżeczki utłuczonej w moździerzu kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego albo mielonego kminku 1/2 łyżeczki sosu teriyaki 1 łyżeczka oleju garść ugotowanej żółtej fasolki szparagowej 1/4 dużej papryki czerwonej sok z limonki do smaku |
Sposób przygotowania: W miseczce łączymy sos sojowy, masło orzechowe oraz mleko kokosowe. Dodajemy drobno posiekany imbir i czosnek, curry orz cukier. Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy go kolendrą, kminem rzymskim, odrobiną soli chili i polewamy sosem teriyaki. Mieszamy i odstawiamy na godzinę by się zamarynował. Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oleju i przekładamy zamarynowanego kurczaka, smażymy mieszając 2-3 minuty. Następnie zalewamy go sosem satay, mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut. Dodajemy ugotowana fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paski. Całość chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z limonki według smaku. Lubię gdy potrawa łączy kilka smaków - ostry, słodki. Lubię gdy pięknie pachnie - orientalnie, znajomo ale z takim pazurem ;) Lubię gdy gotując nie mogę się doczekać aż usiądę i będę mogła się delektować jej smakiem. Wtedy wiem, że to co robię będzie pyszne. Tak było z tym kurczakiem satay - aż mnie kręciło by ciągle próbować i próbować podczas gotowania. Kurczak satay wyszedł pyszny - podałam go z ziemniakami po bombajsku. Przepis na marynatę do kurczaka oraz składniki sosu satay to wynik buszowania po internecie. Kurczaka satay zgłaszam do akcji "Warzywa strączkowe - edycja letnia" którą organizuje Malwinka która prowadzi wspaniałego bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne