Kurczak satay


Składniki:

Kurczak satay Sos satay:
1,5 łyżeczki sosu sojowego jasnego
2 łyżki masła orzechowego
4 cienkie plasterki świeżego imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
3-5 łyżek mleka kokosowego

1 filet z kurczaka
1/4 łyżeczki utłuczonej w moździerzu kolendry
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego albo mielonego kminku
1/2 łyżeczki sosu teriyaki
1 łyżeczka oleju

garść ugotowanej żółtej fasolki szparagowej
1/4 dużej papryki czerwonej

sok z limonki do smaku


Sposób przygotowania:

W miseczce łączymy sos sojowy, masło orzechowe oraz mleko kokosowe. Dodajemy drobno posiekany imbir i czosnek, curry orz cukier.

Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy go kolendrą, kminem rzymskim, odrobiną soli chili i polewamy sosem teriyaki. Mieszamy i odstawiamy na godzinę by się zamarynował.

Rozgrzewamy patelnię z łyżeczką oleju i przekładamy zamarynowanego kurczaka, smażymy mieszając 2-3 minuty. Następnie zalewamy go sosem satay, mieszamy. Smażymy kolejne 5 minut.

Dodajemy ugotowana fasolkę szparagową i papryki pokrojone w paski. Całość chwilę podgrzewamy i przekładamy na talerz. Skrapiamy sokiem z limonki według smaku.


Lubię gdy potrawa łączy kilka smaków - ostry, słodki. Lubię gdy pięknie pachnie - orientalnie, znajomo ale z takim pazurem ;)

Lubię gdy gotując nie mogę się doczekać aż usiądę i będę mogła się delektować jej smakiem. Wtedy wiem, że to co robię będzie pyszne.

Tak było z tym kurczakiem satay - aż mnie kręciło by ciągle próbować i próbować podczas gotowania.

Kurczak satay wyszedł pyszny - podałam go z ziemniakami po bombajsku. Przepis na marynatę do kurczaka oraz składniki sosu satay to wynik buszowania po internecie.

Kurczaka satay zgłaszam do akcji
"Warzywa strączkowe - edycja letnia" którą organizuje Malwinka która prowadzi wspaniałego bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne