Drożdżówki z jagodami i twarożkiemSkładniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 80 g drobnego cukru 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła 1 duże jajko, roztrzepane 16 g świeżych drożdży 1 i 1/8 szklanki mleka 1 łyżka esencji waniliowej Nadzienie: 200 g jagód 150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może być również ricotta 2 łyżki miodu 2 - 3 łyżki cukru waniliowego |
Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w 50 ml letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy by podrosły. W misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem, solą, masłem i jajkiem. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto. Posypujemy je mąką i odstawiamy do podwojenie objętości. W miseczce łączymy twarożek z miodem oraz cukrem. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, lekko wyrabiamy i posypując blat albo stolnice mąką wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 300x350 mm. Smarujemy ciasto twarożkiem i posypujemy jagodami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i kroimy na 12-14 porcji. Układamy "ślimaki" ściętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 1 cm odstępach od siebie. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez około 20-30 minut aż będą dobrze wypieczone. Sezon jagodowy w pełni dlatego staram się korzystać z tych owoców tak często jak tylko mogę. U Dorotki która prowadzi bloga www.mojewypieki.com... zobaczyłam przepis na wspaniale wyglądające drożdżówki z jagodami i twarożkiem. Wiedziałam, że je upiekę. Drożdżówki wyszły pyszne, pełne jagód z waniliowym serkiem. Nie pytajcie ile zjadłam ;) hahaha Drożdżówki z jagodami i twarożkiem zgłaszam do akcji "Jagodowo nam edycja 5" w której biorę udział od samego początku a którą organizuje Olcik która prowadzi bloga www.waniliowachmurka.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne