Drożdżówki z jagodami i twarożkiem


Składniki:

Ciasto:
450 g mąki pszennej
80 g drobnego cukru
1 łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże jajko, roztrzepane
16 g świeżych drożdży
1 i 1/8 szklanki mleka
1 łyżka esencji waniliowej

Nadzienie:
200 g jagód
150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może być również ricotta
2 łyżki miodu
2 - 3 łyżki cukru waniliowego


Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w 50 ml letniego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mąki. Odstawiamy by podrosły.

W misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem, solą, masłem i jajkiem. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto. Posypujemy je mąką i odstawiamy do podwojenie objętości.

W miseczce łączymy twarożek z miodem oraz cukrem. Odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, lekko wyrabiamy i posypując blat albo stolnice mąką wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 300x350 mm.

Smarujemy ciasto twarożkiem i posypujemy jagodami. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i kroimy na 12-14 porcji.

Układamy "ślimaki" ściętą stroną do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 1 cm odstępach od siebie.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez około 20-30 minut aż będą dobrze wypieczone.



Sezon jagodowy w pełni dlatego staram się korzystać z tych owoców tak często jak tylko mogę.

U Dorotki która prowadzi bloga www.mojewypieki.com... zobaczyłam przepis na wspaniale wyglądające drożdżówki z jagodami i twarożkiem. Wiedziałam, że je upiekę.

Drożdżówki wyszły pyszne, pełne jagód z waniliowym serkiem. Nie pytajcie ile zjadłam ;) hahaha

Drożdżówki z jagodami i twarożkiem zgłaszam do akcji "Jagodowo nam edycja 5" w której biorę udział od samego początku a którą organizuje Olcik która prowadzi bloga www.waniliowachmurka.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne