Ziołowo-pomidorowy serek z jogurtu greckiego


Składniki:

660 g jogurtu greckiego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy do brusccety z suszonymi pomidorami, bazylią, oregano i czosnkiem
1/2 łyżeczki suszonej bazyli

gaza o wymiarach około 100x100 cm


Sposób przygotowania:

W misce łączymy ze sobą sól, bazylię oraz przyprawę do bruscetty Dodajemy jogurt grecki i całość dokładnie mieszamy.

Rozkładamy gazę i na środek nakładamy masę jogurtową. Zawijamy jednocześnie skręcając gazę - tak by powstał nam tobołek.

Związujemy gazę sznurkiem i zawieszamy nad zlewem by wodą z jogurtu mogła swobodnie ściekać. Po około 24 godzinach odwijamy serek z gazy, przekładamy do pojemniczka i trzymamy zamknięty w lodówce.



Serek z jogurtu greckiego zrobiłam już jakiś czas temu. Byłam zachwycona jego smakiem, konsystencją, jest bardzo kremowy i wspaniale się rozsmarowuje - od tamtego czasu nie kupuję gotowych serków do smarowania pieczywa.

Zobaczyłam go u Jolci która prowadzi z wielką pasją bloga www.smakmojegodomu.blox.pl.

Możecie dodać dowolne dodatki suszone zioła, czosnek, świeży szczypiorek czy świeże zioła. Smak serka zależy od tego na co macie ochotę ;)

A może by zrobić pomidorowy serek z świeżą bazylią ? :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne