Chleb pszenny na zakwasieSkładniki: ![]() 1 plaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży 150 g zakwasu żytniego |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta chlebowego łączymy przy pomocy miksera - ciasto będzie gęste. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Odgazowujemy ciasto i formujemy z niego bochenek (możecie też uformować bułeczki). Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do 210'C. Przekładamy chleb i pieczemy go około 40 minut (bułeczki piecze się około 20 minut). Po wyjęciu chleba studzimy go na kratce. Gdy w domu pachnie pieczonym chlebem zapominam o wszelkich kłopotach i zmartwieniach. Upajam się zapachem chleba o czym już nie raz Wam pisałam. Chleb ten swój, domowy nie do zastąpienia. Ten pochodzi od a.grey która prowadzi wspaniałego bloga www.awyrlwyd.blogspot.com. Chleb choć niezbyt piękny w formie, rozlał się gdy go przekładałam na kamień ma wspaniały smak i zapach. Ma średniej wielkości dziurki oraz delikatny miąższ. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne