Chleb pszenny na zakwasie


Składniki:

Chleb pszenny na zakwasie 500 g mąki pszennej chlebowej
1 plaska łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta chlebowego łączymy przy pomocy miksera - ciasto będzie gęste.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Odgazowujemy ciasto i formujemy z niego bochenek (możecie też uformować bułeczki).
Wkładamy do koszyka wysypanego mąką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do 210'C. Przekładamy chleb i pieczemy go około 40 minut (bułeczki piecze się około 20 minut).
Po wyjęciu chleba studzimy go na kratce.



Gdy w domu pachnie pieczonym chlebem zapominam o wszelkich kłopotach i zmartwieniach.

Upajam się zapachem chleba o czym już nie raz Wam pisałam.

Chleb ten swój, domowy nie do zastąpienia.

Ten pochodzi od a.grey która prowadzi wspaniałego bloga www.awyrlwyd.blogspot.com.

Chleb choć niezbyt piękny w formie, rozlał się gdy go przekładałam na kamień ma wspaniały smak i zapach.
Ma średniej wielkości dziurki oraz delikatny miąższ.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne