Domowa musztarda


Składniki:

Domowa musztarda 3 łyżki czarnej gorczycy
3 łyżki żółtej gorczycy
6 łyżek octu z białego wina
8-9 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
szczypta brązowego cukru


Sposób przygotowania:

Całe ziarna gorczycy zalewamy octem oraz trzema łyżkami wody. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 12-18 godzin (aż gorczyca wchłonie płyn).

Przekładamy gorczycę do blendera i wlewamy około 5-6 łyżek wody (dodawajcie ją stopniowo zaczynając od 3 łyżek) i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji.

Doprawiamy solą i cukrem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.



Lubię domową musztardę - robiłam już kiedyś taką ostrą z koperkiem pyszna była.

Ten przepis jest autorstwa Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com.

Musztarda ta jest w stylu francuskim za sprawą całych ziarenek gorczycy ale możecie je przed zalaniem zmielić i wtedy otrzymacie taka "gładką' musztardę.

Ja wolę takie ziarniste musztardy. Ta bardzo przypadła mi do gustu - na tyle, że chyba;) nie będę już szukała przez jakiś czas innego przepisu.
Choć muszę się Wam przyznać, że zrobiłam od razu drugą musztardę;)

Ale o niej w następnym przepisie:)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne