Domowa musztardaSkładniki: 3 łyżki czarnej gorczycy 3 łyżki żółtej gorczycy 6 łyżek octu z białego wina 8-9 łyżek wody 1/4 łyżeczki soli szczypta brązowego cukru |
Sposób przygotowania: Całe ziarna gorczycy zalewamy octem oraz trzema łyżkami wody. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 12-18 godzin (aż gorczyca wchłonie płyn). Przekładamy gorczycę do blendera i wlewamy około 5-6 łyżek wody (dodawajcie ją stopniowo zaczynając od 3 łyżek) i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i cukrem. Przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Lubię domową musztardę - robiłam już kiedyś taką ostrą z koperkiem pyszna była. Ten przepis jest autorstwa Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com. Musztarda ta jest w stylu francuskim za sprawą całych ziarenek gorczycy ale możecie je przed zalaniem zmielić i wtedy otrzymacie taka "gładką' musztardę. Ja wolę takie ziarniste musztardy. Ta bardzo przypadła mi do gustu - na tyle, że chyba;) nie będę już szukała przez jakiś czas innego przepisu. Choć muszę się Wam przyznać, że zrobiłam od razu drugą musztardę;) Ale o niej w następnym przepisie:) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne