Paprykowa musztarda z wędzoną nutką i płatkami słodkiej papryki


Składniki:

3 łyżki czarnej gorczycy
3 łyżki żółtej gorczycy
3 łyżki octu z białego wina
8-9 łyżek wody
1/4 łyżeczki soli
szczypta brązowego cukru
2 łyżeczki suszonych płatków z czerwonej papryki
1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki


Sposób przygotowania:

Całe ziarna gorczycy zalewamy octem oraz trzema łyżkami wody. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 12-18 godzin (aż gorczyca wchłonie płyn).

Przekładamy gorczycę do blendera i wlewamy około 5-6 łyżek wody (dodawajcie ją stopniowo zaczynając od 3 łyżek) i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji.

Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy wędzoną paprykę oraz słodką. Mieszamy, wsypujemy płatki z słodkiej papryki i ponownie mieszamy.

Przekładamy musztardę do słoiczka i przechowujemy w lodówce.



Paprykowa musztarda z płatkami papryki o wędzonym aromacie jest moją ulubioną musztardą. Ma lekko czerwony kolor, nie jest zbyt ostra - co ja będę dużo pisała.

Jest rewelacyjna:)

Robiąc ją wzorowałam się na przepisie Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne