Paprykowa musztarda z wędzoną nutką i płatkami słodkiej paprykiSkładniki: 3 łyżki czarnej gorczycy 3 łyżki żółtej gorczycy 3 łyżki octu z białego wina 8-9 łyżek wody 1/4 łyżeczki soli szczypta brązowego cukru 2 łyżeczki suszonych płatków z czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki |
Sposób przygotowania: Całe ziarna gorczycy zalewamy octem oraz trzema łyżkami wody. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 12-18 godzin (aż gorczyca wchłonie płyn). Przekładamy gorczycę do blendera i wlewamy około 5-6 łyżek wody (dodawajcie ją stopniowo zaczynając od 3 łyżek) i miksujemy do otrzymania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą, cukrem i dodajemy wędzoną paprykę oraz słodką. Mieszamy, wsypujemy płatki z słodkiej papryki i ponownie mieszamy. Przekładamy musztardę do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Paprykowa musztarda z płatkami papryki o wędzonym aromacie jest moją ulubioną musztardą. Ma lekko czerwony kolor, nie jest zbyt ostra - co ja będę dużo pisała. Jest rewelacyjna:) Robiąc ją wzorowałam się na przepisie Malwinki która prowadzi bloga www.filozofiasmaku.blogspot.com. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne