Ciasto jogurtowe z morelami


Składniki:

Ciasto jogurtowe z morelami 160 ml oleju słonecznikowego
1 szklanka cukru
1 duże jajko
skórka otarta i sok z 1 cytryny
600 g jogurtu greckiego
500 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki sody oczyszczone
1 łyżeczka świeżego tymianku
600 g moreli (można to ciasto upiec z dowolnymi owocami)

składniki powinny być w temperaturze pokojowej


Sposób przygotowania:

W dużej misce łączymy olej, jajko, sok z cytryny oraz skórkę, cukier. Mieszamy to rózgą aż składniki się połączą.

Mąkę razem z sodą oczyszczoną przesiewamy.
Do płynnych składników dodajemy jogurt grecki i mieszamy aż się połączy na prawie jednolita masę.

Wsypujemy mąkę z sodą, dodajemy świeży tymianek, mieszamy ciasto które będzie gęste i może wyglądać na lekko zwarzone. Takie właśnie ma być:)

Blachę o wymiarach 250x360mm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy jego powierzchnię.

Na wierzchu układamy owoce - rozciętą stroną do góry.
Pieczemy w temperaturze 160'C przez około godzinę do suchego patyczka - ciasto może się piec ciut dłużej, dlatego pod koniec pilnujcie i sprawdzajcie patyczkiem.

Upieczone ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Nigdy jeszcze nie piekłam ciasta jogurtowego - no może nie do końca nie piekłam, na Wielkanoc robiłam z Synusiem jogurtowe babeczki cytrynowe.
Pamiętam, że bardzo mi smakowały dlatego postanowiłam upiec jogurtowe ciasto z owocami.

Po przepis udałam się do Dorotki która prowadzi genialnego bloga www.mojewypieki.com. To gwarancja, że wszystko będzie na najwyższym poziomie ;)

Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Ja od siebie dodałam świeżego tymianku bo bardzo lubię połączenie moreli i tymianku.

Ciasto jogurtowe z morelami zgłaszam do akcji "Morelkowo-brzoskwionio 5" w której biorę udział od samego początku a prowadzi ją kabamagia z bloga www.stokolorowkuchni.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne