Ciasto jogurtowe z morelamiSkładniki: 160 ml oleju słonecznikowego 1 szklanka cukru 1 duże jajko skórka otarta i sok z 1 cytryny 600 g jogurtu greckiego 500 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczone 1 łyżeczka świeżego tymianku 600 g moreli (można to ciasto upiec z dowolnymi owocami) składniki powinny być w temperaturze pokojowej |
Sposób przygotowania: W dużej misce łączymy olej, jajko, sok z cytryny oraz skórkę, cukier. Mieszamy to rózgą aż składniki się połączą. Mąkę razem z sodą oczyszczoną przesiewamy. Do płynnych składników dodajemy jogurt grecki i mieszamy aż się połączy na prawie jednolita masę. Wsypujemy mąkę z sodą, dodajemy świeży tymianek, mieszamy ciasto które będzie gęste i może wyglądać na lekko zwarzone. Takie właśnie ma być:) Blachę o wymiarach 250x360mm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wyrównujemy jego powierzchnię. Na wierzchu układamy owoce - rozciętą stroną do góry. Pieczemy w temperaturze 160'C przez około godzinę do suchego patyczka - ciasto może się piec ciut dłużej, dlatego pod koniec pilnujcie i sprawdzajcie patyczkiem. Upieczone ciasto studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Nigdy jeszcze nie piekłam ciasta jogurtowego - no może nie do końca nie piekłam, na Wielkanoc robiłam z Synusiem jogurtowe babeczki cytrynowe. Pamiętam, że bardzo mi smakowały dlatego postanowiłam upiec jogurtowe ciasto z owocami. Po przepis udałam się do Dorotki która prowadzi genialnego bloga www.mojewypieki.com. To gwarancja, że wszystko będzie na najwyższym poziomie ;) Ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Ja od siebie dodałam świeżego tymianku bo bardzo lubię połączenie moreli i tymianku. Ciasto jogurtowe z morelami zgłaszam do akcji "Morelkowo-brzoskwionio 5" w której biorę udział od samego początku a prowadzi ją kabamagia z bloga www.stokolorowkuchni.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne