Chleb wiejskiSkładniki: Biga: 85 g m±ki pszennej chlebowej 20 g m±ki pszennej razowej T 2000 60 g wody 0,2 g ¶wieżych drożdży ( ja za rad± a.grey odważyłam gram i podzieliłam go na pięć czę¶ci) 0,2 g soli Poolish: 105 g m±ki pszennej chlebowej 115 g wody 0,2 g ¶wieżych drożdży 0,2 g soli Zakwas: 170 g m±ki pszennej chlebowej 40 g m±ki pszennej razowej T 2000 115 g wody 105 g od¶wieżonego, gęstego zakwasu - dałam zakwas żytni Ciasto: 540 g m±ki pszennej chlebowej 40 g m±ki pszennej razowej T 2000 320 g wody 5 g ¶wieżych drożdży 22 g soli cała biga, poolish i zakwas |
Sposób przygotowania: W wieczór poprzedzaj±cy pieczenie przygotowujemy bige, poolish i zakwas. Odstawiamy w temperaturze około 25'C na 10-12 godzin. Następnego dnia rozpuszczamy drożdże w 20 g letniej wody. Obie m±ki, rozpuszczone drożdże, poolish i 230 g pozostałe wody umieszczamy w misce robota. Zagniatamy aż składniki się poł±cz±. Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 30 minut. Następnie po autolizie dodajemy bige, zakwas, sól i pozostał± wodę. Zagniatamy 5 minut - ciasto będzie miękkie i lekko klej±ce. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyro¶nięcia. Po 20 i 40 minutach odgazowujemy i zgniatamy. Wyro¶nięte ciasto formujemy w kulę, wkładamy do om±czonego koszyka, przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na 1,5 godziny. Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do temperatury 240'C. Przekładamy wyro¶nięty bochenek na kamień i nacinamy. Psikamy parę razy zraszaczem do kwiatów i szybko zamykamy piekarnik. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 200'C, wypuszczamy parę i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika, zwiększamy temperaturę do 230'C i po około 5 minutach gdy piekarnik się już nagrzeje do tej temperatury wkładamy ponownie chleb. Dopiekamy chleb jeszcze 10 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce. Czasami lubię piec chleby które wymagaj± dłuższych przygotowań - potrzebna nam jest biga, poolish i zaczyn. Nie raz piekłam takie chleby i wiem, że s± pyszne. Ten chleb wiejski zobaczyłam u a.grey która prowadzi bloga www.awyrlwyd.blogspot.com. To mój drugi przepis na chleb który mi się spodobał u niej. Chleb wiejski jest pyszny. Bardzo ładnie wyrasta i nie sprawiał mi żadnych problemów podczas robienia. Mój wyrastał w owalnym koszyku rozrostowym i ma okr±gły kształt który trzymał po przełożeniu na kamień - ahh uwielbiam takie chleby. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne