Chleb wiejski


Składniki:

Chleb wiejski Biga:
85 g m±ki pszennej chlebowej
20 g m±ki pszennej razowej T 2000
60 g wody
0,2 g ¶wieżych drożdży ( ja za rad± a.grey odważyłam gram i podzieliłam go na pięć czę¶ci)
0,2 g soli

Poolish:
105 g m±ki pszennej chlebowej
115 g wody
0,2 g ¶wieżych drożdży
0,2 g soli

Zakwas:
170 g m±ki pszennej chlebowej
40 g m±ki pszennej razowej T 2000
115 g wody
105 g od¶wieżonego, gęstego zakwasu - dałam zakwas żytni

Ciasto:
540 g m±ki pszennej chlebowej
40 g m±ki pszennej razowej T 2000
320 g wody
5 g ¶wieżych drożdży
22 g soli

cała biga, poolish i zakwas


Sposób przygotowania:

W wieczór poprzedzaj±cy pieczenie przygotowujemy bige, poolish i zakwas. Odstawiamy w temperaturze około 25'C na 10-12 godzin.
Następnego dnia rozpuszczamy drożdże w 20 g letniej wody.

Obie m±ki, rozpuszczone drożdże, poolish i 230 g pozostałe wody umieszczamy w misce robota. Zagniatamy aż składniki się poł±cz±.
Przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 30 minut.

Następnie po autolizie dodajemy bige, zakwas, sól i pozostał± wodę. Zagniatamy 5 minut - ciasto będzie miękkie i lekko klej±ce.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny do wyro¶nięcia. Po 20 i 40 minutach odgazowujemy i zgniatamy.
Wyro¶nięte ciasto formujemy w kulę, wkładamy do om±czonego koszyka, przykrywamy i odstawiamy do wyro¶nięcia na 1,5 godziny.

Nagrzewamy piekarnik razem z kamieniem do pieczenia do temperatury 240'C.
Przekładamy wyro¶nięty bochenek na kamień i nacinamy. Psikamy parę razy zraszaczem do kwiatów i szybko zamykamy piekarnik.

Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 200'C, wypuszczamy parę i pieczemy kolejne 10 minut.

Wyjmujemy chleb z piekarnika, zwiększamy temperaturę do 230'C i po około 5 minutach gdy piekarnik się już nagrzeje do tej temperatury wkładamy ponownie chleb.
Dopiekamy chleb jeszcze 10 minut. Po upieczeniu studzimy chleb na kratce.



Czasami lubię piec chleby które wymagaj± dłuższych przygotowań - potrzebna nam jest biga, poolish i zaczyn. Nie raz piekłam takie chleby i wiem, że s± pyszne.

Ten chleb wiejski zobaczyłam u a.grey która prowadzi bloga www.awyrlwyd.blogspot.com. To mój drugi przepis na chleb który mi się spodobał u niej.

Chleb wiejski jest pyszny. Bardzo ładnie wyrasta i nie sprawiał mi żadnych problemów podczas robienia.

Mój wyrastał w owalnym koszyku rozrostowym i ma okr±gły kształt który trzymał po przełożeniu na kamień - ahh uwielbiam takie chleby.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne