Konfitura morelowa z amaretto


Składniki:

Konfitura morelowa z amaretto 2200 g moreli - waga po wypestkowaniu
1 cytryna
2,5 szklanki cukru
150 ml likieru amaretto


Sposób przygotowania:

Owoce po usunięciu pestki kroimy na połówki albo na ćwiartki - ja pokroiłam je na ćwiartki.

Dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny oraz otartą skórkę. Zasypujemy owoce 1,5 szklanki cukru i odstawiamy je na około 1-2 godziny.

Zagotowujemy owoce i mieszając od czasu do czasu gotujemy około 40 minut. Odstawiamy na 12 godzin.

Wsypujemy szklankę cukru, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy przez mniej więcej godzinę aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję naszej konfitury.

Na sam koniec wlewamy amaretto, mieszamy i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy, ustawiamy do góry nogami i pozostawiamy do ostygnięcia.

Klasyczne połączenie morele i amaretto musiało w końcu zagościć w mojej spiżarce. Od razu urzekło mnie połączenie smaków - lekko słodkie ciut kwaśne o pięknym zapachu migdałów.

Zostało mi dosłownie dwie łyżki tej konfitury - zjadłam ją na bułeczce z masłem. Ależ to było pyszne :)

Wiem już na pewno, że jesienią bądź zimą upiekę buchty albo brioszki z tą konfiturą.

Konfiturę morelową z amaretto zgłaszam do akcji "Morelkowo-brzoskwionio 5" w której biorę udział od samego początku a prowadzi ją kabamagia z bloga www.stokolorowkuchni.blox.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne