Konfitura morelowa z amarettoSkładniki: 2200 g moreli - waga po wypestkowaniu 1 cytryna 2,5 szklanki cukru 150 ml likieru amaretto |
Sposób przygotowania: Owoce po usunięciu pestki kroimy na połówki albo na ćwiartki - ja pokroiłam je na ćwiartki. Dodajemy wyciśnięty sok z całej cytryny oraz otartą skórkę. Zasypujemy owoce 1,5 szklanki cukru i odstawiamy je na około 1-2 godziny. Zagotowujemy owoce i mieszając od czasu do czasu gotujemy około 40 minut. Odstawiamy na 12 godzin. Wsypujemy szklankę cukru, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy przez mniej więcej godzinę aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję naszej konfitury. Na sam koniec wlewamy amaretto, mieszamy i przekładamy do słoiczków. Zakręcamy, ustawiamy do góry nogami i pozostawiamy do ostygnięcia. Klasyczne połączenie morele i amaretto musiało w końcu zagościć w mojej spiżarce. Od razu urzekło mnie połączenie smaków - lekko słodkie ciut kwaśne o pięknym zapachu migdałów. Zostało mi dosłownie dwie łyżki tej konfitury - zjadłam ją na bułeczce z masłem. Ależ to było pyszne :) Wiem już na pewno, że jesienią bądź zimą upiekę buchty albo brioszki z tą konfiturą. Konfiturę morelową z amaretto zgłaszam do akcji "Morelkowo-brzoskwionio 5" w której biorę udział od samego początku a prowadzi ją kabamagia z bloga www.stokolorowkuchni.blox.pl... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne