Brzoskwiniowy chutney z rodzynkami, papryką, imbirem i czosnkiemSkładniki: 1 kg brzoskwiń - waga już po obraniu i usunięciu pestek 2 średnie czerwone cebule 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek świeżego imbiru 1 mała świeża czerwona papryka pepperoni 1/2 szklanki octu z białego wina 6% 1/2 szklanki plus 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego |
Sposób przygotowania: Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka w którym będziemy przygotowywali chutney. Dodajemy rodzynki. Czerwoną paprykę i cebulę czerwoną kroimy w kostkę. Czosnek, paprykę pepperoni oraz imbir siekamy drobno. Wszystko dodajemy do garnka z brzoskwiniami. Wsypujemy cukier i gotujemy całość do gęstej masy. Gdy nasz chutney będzie już dość gęsty wlewamy ocet i całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy na zakrętkach i pozostawiamy do ostygnięcia. Z podanej porcji otrzymałam trzy słoiczki po 300 ml każdy. Prawdę mówiąc to wcale nie planowałam, że zrobię chutney z brzoskwiń. Kupiłam sporo brzoskwiń - za dużo by je zjeść a były dojrzałe. Zastanawiałam się może zrobię dżem lub konfiturę ale w sumie robiłam morelową. I tak wpadłam na pomysł by zrobić brzoskwiniowy chutney. Przejrzałam kilka przepisów w internecie i stworzyłam jeden wg. którego go przygotowałam. Muszę się Wam iż, na samym początku połączenie czosnku i brzoskwiń wydawało mi się co najmniej dziwne. Ale razem z papryką, cebulą i imbirem tworzą pyszny chutney. Chutney o pięknym pomarańczowym kolorze, lekkiej słodyczy owoców oraz rodzynek i ostrości dzięki papryczce pepperoni. Brzoskwiniowy chutney z rodzynkami, papryką, imbirem o czosnkiem zgłaszam do akcji: - "Morelkowo-brzoskwionio 5" w której biorę udział od samego początku a prowadzi ją kabamagia z bloga www.stokolorowkuchni.blox.pl... - oraz do akcji "Warzywa psiankowate 2013" którą po raz trzeci organizuje mopswkuchni pisząca bloga www.mopswkuchni.wlodarczyki.net... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne