Brzoskwinie w rumieSkładniki: 1,5 kg brzoskwiń - waga już po obraniu i usunięciu pestek 1,5 szklanki cukru brązowego demerara 1,5 szklanki rumu |
Sposób przygotowania: Brzoskwinie przekrojone na połówki wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na kilka godzin by puściły sok - ja ostawiłam je na całą noc. Teraz tak sobie myślę, że mogłam dodać do nich odrobinę soku z cytryny bo parę z nich ciut ( te które nie były pokryte sokiem owocowym). Zalewamy owoce rumem i parę razy kręcimy słoikiem by się dobrze połączył z sokiem. Układamy brzoskwinie w słoikach niezbyt je ściskając. Zalewamy rumowym syropem owoce tak by były nim całkowicie pokryte. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na minimum 6-8 tygodni. Jak już Wam pisałam w ostatnim poście kupiłam bardzo dużo naszych polskich brzoskwiń. Z części zrobiłam chutney ale chciałam tez zrobić coś na słodko coś co mogłabym wykorzystać do deserów. I nagle jak za sprawą czarodziejskiej różdżki u Beatki z bloga www.beawkuchni.com... zobaczyłam wspaniały wpis o brzoskwiniach w rumie. Po prostu spadł mi ten przepis z nieba ;) Wykonanie brzoskwiń w rumie zajmuje parę chwil - ja obierałam brzoskwinie wieczorem po całym dniu nieobecności w domu i byciu na nogach od 4 rano ;)- nowa praca, rehabilitacja bo kręgosłup totalnie siadł ;) A następnego dnia po pracy zalałam je rumem i włożyłam w słoiki - zresztą kończyłam też robić amarene sciroppate, czyli wiśnie w syropie. Spróbowałam jedną połóweczkę brzoskwini - ależ one są pyszne :) Beatko nie po raz ostatni pewnie dziękuję że jesteś i dzielisz się z nami takimi wspaniałymi przepisami. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne