Ocet malinowy z rozmarynem


Składniki:

Ocet malinowy z rozmarynem 250 g malin
250 ml octu z czerwonego wina
kilka gałązek rozmarynu - ja dałam około 16 listków
2 łyżki kremu balsamicznego z cytryną


Sposób przygotowania:

Do wyparzonego słoika wrzucamy maliny. Zalewamy je octem z czerwonego wina i kremem balsamicznym. Wrzucamy rozmaryn i przykrywamy słoik papierem.

Tak przygotowany ocet odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kilkanaście dni.

Po tym czasie odsączamy ocet przez gazę i przelewamy do butelki.



Kiedyś kupowałam ocet malinowy i nie muszę chyba Wam dodawać, że to dość droga przyjemność.

U Beatki która prowadzi wspaniałego bloga www.beawkuchni.com... i jest dla mnie nieustającą inspiracją zobaczyłam wpis o przetworach dla zapracowanych a w nim o octach owocowych.

Ocet malinowy z dodatkiem rozmarynu urzekł mnie od samego początku. Zrobiłam pachnie wspaniale - na razie jest na etapie maceracji.

Wyczytałam u Beatki, że gdy chcemy by nasz ocet był klarowny musimy pozwolić mu powoli się sączyć. Ale gdy nie przeszkadza nam iż będzie ciut "mętny" możecie go lekko odcisnąć.

Gdy chcemy przygotować owocowy ocet o konsystencji kremu - wtedy na każde 250 ml odsączonego octu dodajemy 50 g cukru lub miodu. Gotujemy go kilka minut, zdejmujemy szumowiny i przelewamy do wyparzonych butelek.

Ocet malinowy z rozmarynem zgłaszam do akcji:

- "W malinowym chruściaku III" którą organizuje Domi prowadząca bloga www.domiwkuchni.pl...

- "Wszystko z malinami" którą organizuje Wulkan-smaku która prowadzi bloga www.wulkan-smaku.pl...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne