Makaron soba z tofuSkładniki: 1 wiązka makaronu sobą - u mnie w opakowaniu były 4 wiązki 1 kostka tofu marynowanego 1 mała cebulka 4 cm kawałek pora 10 pieczarek 8 cm kawałek marchewki 3 małe plasterki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego ciemnego sól świeżo zmielony czarny pieprz szczypta sumaku cebula dymka do posypania |
Sposób przygotowania: Ser tofu kroimy w kostkę, cebulę w pół-talarki, por w kółeczka a marchewkę w słupki. Makaron sobą gotujemy w lekko osolonej wodzie - zostawiamy trochę wody spod gotowania. Na patelni obsmażamy tofu tak by było ładnie zrumienione, zdejmujemy z patelni. Wrzucamy cebulkę i pora - podsmażamy. Zdejmujemy. Kolejno podsmażamy marchewkę oraz pieczarki - za każdym razem zdejmując z patelni warzywa. Wlewamy odrobinę oliwy i smażymy chwilę drobniutko posiekany czosnek oraz imbir. Dodajemy podsmażone warzywa i tofu. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem, przyprawą 5 smaków oraz sumakiem. Wlewamy sos sojowy i dodajemy ugotowany makaron sobą - gdyby było zbyt "suche" to dolewamy ciut wody spod makaronu. Całość mieszamy podgrzewając chwilę - ewentualnie jeszcze doprawiamy pieprzem i solą. Nakładamy do miseczek i posypujemy posiekaną cebulą dymką. Nie pamiętam kiedy jadłam tofu - kilka lat a może kilkanaście ;) Mój Synuś Amadeusz nie jadł go wcale. Tofu ochrzciłam z makaronem sobą, odrobiną warzyw i sosem sojowym z dodatkiem sumaku. Wyszło pysznie :) Madi jedząc śmiał się, że to tofu nie jest fu a jest dobre. Nawet wyjadał rumiane kostki sera z mojej porcji :) - wiem, dziwne by dziecko lubiło tofu ale Madi lubi takie rzeczy które z reguły dzieciom nie smakują np. szpinak, brukselka hehe ;) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne