RatatujSkładniki: 2 cukinie 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 bakłażan 1 średnia cebula 1 liść laurowy 2 gałązki tymianku cytrynowego 1 gałązka tymianku zwykłego 1/2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek |
Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Ma się nam ładnie zeszklić. Cebulę przekładamy do garnka, dodajemy pokrojonego w kostkę o boku około 1,5 cm bakłażana i dusimy 3-4 minuty. Wszystkie papryki kroimy w paski i dodajemy do duszących się w garnku warzyw. Gotujemy 2-3 minuty i dodajemy świeże tymianki, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz cukier brązowy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w pół-talarki cukinię, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na sam koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Powiedzcie ale tak szczerze gdy słyszycie słowo ratatuj to co Wam pierwsze przychodzi na myśl? Mi osobiście bajka haha którą uwielbiam - tak tak uwielbiam, oglądałam ja już kilkanaście razy, za każdym razem się na niej wzruszam i śmieję do łez. Właściwie to co mnie urzeka w tej bajce to pasja szczurka Remy'ego do gotowania i tego Nam życzę by w kuchni gościła pasja :). Swoją drogą chciałabym by taka maskotka szczurka wisiała u mnie w kuchni ;) A ratatuj wyszło pyszne, lekkie i pachnące Prowansją - choć nigdy tam nie byłam to tak sobie wyobrażam jej zapach. Ratatuj zgłaszam do akcji: - "Warzywa psiankowate 2013" którą po raz trzeci organizuje mopswkuchni pisząca bloga www.mopswkuchni.wlodarczyki.net... - "Paprykujemy 4" którą co roku we wrześniu organizuje Shinju prowadząca bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne