Ratatuj


Składniki:

Ratatuj 2 cukinie
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
1 bakłażan
1 średnia cebula
1 liść laurowy
2 gałązki tymianku cytrynowego
1 gałązka tymianku zwykłego
1/2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy cebulę. Ma się nam ładnie zeszklić.

Cebulę przekładamy do garnka, dodajemy pokrojonego w kostkę o boku około 1,5 cm bakłażana i dusimy 3-4 minuty.

Wszystkie papryki kroimy w paski i dodajemy do duszących się w garnku warzyw. Gotujemy 2-3 minuty i dodajemy świeże tymianki, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz cukier brązowy.

Na samym końcu dodajemy pokrojoną w pół-talarki cukinię, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i gotujemy jeszcze około 10 minut. Na sam koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy.



Powiedzcie ale tak szczerze gdy słyszycie słowo ratatuj to co Wam pierwsze przychodzi na myśl?

Mi osobiście bajka haha którą uwielbiam - tak tak uwielbiam, oglądałam ja już kilkanaście razy, za każdym razem się na niej wzruszam i śmieję do łez.

Właściwie to co mnie urzeka w tej bajce to pasja szczurka Remy'ego do gotowania i tego Nam życzę by w kuchni gościła pasja :).

Swoją drogą chciałabym by taka maskotka szczurka wisiała u mnie w kuchni ;)

A ratatuj wyszło pyszne, lekkie i pachnące Prowansją - choć nigdy tam nie byłam to tak sobie wyobrażam jej zapach.

Ratatuj zgłaszam do akcji:
- "Warzywa psiankowate 2013" którą po raz trzeci organizuje mopswkuchni pisząca bloga www.mopswkuchni.wlodarczyki.net...

- "Paprykujemy 4" którą co roku we wrześniu organizuje Shinju prowadząca bloga www.kuchenne-wedrowki.blogspot.com...


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne